Vid 19-tiden på tisdagen fick en kvinna i 95-årsåldern ett samtal från någon som påstod sig jobba på en bank och som ville meddela att någon försökt använda kvinnans bankkort och att det därför måste spärras.

Under samtalet knackade en för kvinnan okänd man på dörren och kvinnan övertalades att lämna ifrån sig sitt bankkort. Ett större uttag hade senare gjorts från kontot.

Flera fall senaste veckan

Som Jnytt rapporterade om under tisdagen utsattes två kvinnor i Jönköpingsområdet för liknande bedrägeriförsök tidigare samma dag.

Dels var det klockan 13.46 då en kvinna i 90-årsåldern fick ett samtal från någon som påstod sig jobba på banken. En man knackade då på dörren och kvinnan blev i telefon uppmanad att ge sitt bankkort till mannen så att det skulle kunna säkerställas. Kvinnan vägrade öppna och ringde banken, som menade att de inte hade skickat ut någon person.

En timma senare fick polisen ytterligare samtal om åldringsbrott. Återigen mot en kvinna i 90-årsåldern och återigen gick brottet ut på att en man frågat en kvinna efter hennes bankkort och bankuppgifter. Också i det fallet förstod kvinnan att något inte stod rätt till och hon släppte inte in honom i sin bostad.

Även en kvinna i Nässjö ska ha utsatts för ett liknande brott. När hon blev misstänksam och hotade med att ringa polis försvann mannen från platsen.

I fredags inträffade också ett fall i Jönköping. Kvinnan förstod att något inte stod rätt till och ringde själv upp till sin bank, något som fick gärningsmannen att lägga på luren.

Under onsdagen ska även liknande händelser ha drabbat äldre personer i Östergötlands län.

”Var extremt försiktig”

– Vi vill uppmana till att man ska vara extremt försiktig med sina bankuppgifter och man ska aldrig logga in på uppmaning, och inte heller logga in via bank-id om man blir uppmanad till det på telefon. Bankerna jobbar inte på det sättet och det är viktigt att vara försiktig med sina koder och andra känsliga uppgifter, har polisens presstalesperson Monica Bergström, tidigare sagt till Jnytt.

Signalement

I flera av de anmälda fallen beskrivs personen som knackat på hos de äldre som en man mellan 20 och 40 år med smal kroppsbyggnad. Mannen ska ha varit klädd i kostym och haft ojämna tänder med mörk fyllning. Mannen ska också ha pratat svenska utan brytning.

Polisen uppmanar alla som drabbats av denna typ av stölder, bedrägerier eller bedrägeriförsök att anmäla detta så snart det upptäckts.

Relaterat till artikeln