Vid Kortebovägen pågår, sedan några veckor tillbaka, ett intensivt förändringsarbete när ett bostadshus från 1920-talet rivs. Fastighetsägarna HP Boendeutveckling och Ulricehamns Betong gör här istället plats för 36 nya och miljösmarta bostadsrätter.

Husen, som blir fyra eller fem våningar höga, innehåller lägenheter 1-3 rok mellan 43 och 88 kvm. Försäljningen startar före sommaren och förhoppningen är att de nya lägenheterna i bostadsrättsföreningen Skålen finns på plats för inflyttning under 2021.

– Att köpa en bostad är att planera för framtiden. Vi vill skapa bra förutsättningar för miljön men även för hushållens ekonomi. Detta genom att skapa en miljösmart förening med fokus på låg energiförbrukning, egenproducerad bergvärme/sol-el samt möjlighet till elbilsladdning, säger Carolina Axelsson, vd för HP Boendeutveckling, i ett pressmeddelande.

Så här kommer det se ut när den nya byggnaden med 36 miljösmarta lägenheter är färdigbyggd.

Foto Pressbild

"Hållbara för plånboken och miljön"

Bostädernas takfall mot öster kommer att bekläs med solceller och förse bostadsrättsföreningen med ca 30 000 kWh per år, vilket motsvarar ungefär 15 procent av husens totala elförbrukning.

– Att montera solceller på nyproducerade hyresrätter är i dagsläget relativt vanligt, däremot är det desto ovanligare att nya bostadsrättsföreningar producerar egen el. Vår filosofi är att skapa boenden med energilösningar som är hållbara för både plånboken och miljön. Genom att bygga mycket välisolerade hus med minimalt värmebehov i kombination med att lokalt producera både värme och el möjliggör vi detta, säger Carolina Axelsson.