Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Är ämnet för känsligt, Simon?

Svar till Simon Johansson, Hallmedia 28/6

Klimatfrågan är, som Simon Johansson mycket riktigt påpekar, vår tids ödesfråga. Därför ska det vara enkelt att åka kollektivt inte bara för de flesta utan för alla. För att fler ska kunna åka buss och tåg så måste trösklarna vara låga. Just därför är det helt fel att slopa möjligheten att betala kontant ombord på bussar och tåg. Att ett betalningsalternativ tas bort innebär knappast att trösklarna blir lägre.

Det är idag ganska få som betalar kontant, det vet vi. Det innebär att summorna blir små och rånrisken blir låg. Men för de som faktiskt behöver betala kontant ombord innebär beslutet i fullmäktige att man inte längre kan åka kollektivt. Så fungerar den digitala exkluderingen och det skall man inte blunda för.

Det finns faktiskt fortfarande människor i det här länet som inte använder något annat än kontanter för att det känns tryggast eller för att de inte kan lära sig nya saker på grund av minnesrelaterade sjukdomar. Det finns också en del människor med andra funktionsnedsättningar som måste betala med riktiga pengar av flera olika skäl.

Inget av detta nämner Simon Johansson och det är klart att det är ett känsligt ämne som de som röstade igenom beslutet i fullmäktige helst inte vill diskutera.

Vänsterpartiet ansåg att det vore rimligt att skicka tillbaka ärendet för synpunktsinhämtning från bland annat Länspensionärsrådet och Länsrådet för funktionsnedsättning. Men det intresset saknades bland de flesta övriga partier.

De allra flesta kommer inte att märka av denna förändring eftersom de är förtrogna med den nya tekniken med appar och ditten och datten. Men några få kommer att få stå kvar vid busshållplatsen och se bussen susa vidare. Men vem bryr sig om ”dåtidens” människor. För dem blev det inga sänkta trösklar.

Den allra smidigaste lösningen på problemen vore självklart att införa nolltaxa då skulle vi slippa bekymren med biljettsystem. Att dessutom bygga ut kollektivtrafiken på landsbygden och driva trafiken i egen regi, ja det vore något för framtiden och definitivt ett svar på delar av klimatutmaningen.

Mikael Ekvall (V)

Regionråd

Tommy Bengtsson (V)

Ledamot i nämnden för Trafik, infrastruktur och Miljö

Willy Neumann (V)

Ersättare i nämnden för Trafik, infrastruktur och Miljö

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel