Det var strax före klockan halv ett på fredagseftermiddagen som räddningstjänsten larmades till Asecs. Brandstyrkor från Jönköping, Huskvarna, Bankeryd är på plats tillsammans polis och flera ambulanser.

Enligt initiala uppgifter ska det ha luktat rök från McDonalds restaurang inne på köpcentret. Asecs fick utrymmas på grund av larmet.

– Välj en annan väg då norra delen har stängts av helt. Jag kommer inte in till gamla Asecs där McDonalds ligger, berättade en läsare för Jnytt strax efter att gaslarmet gått.

Flera skadade

Enligt inledande uppgifter till polisen ska folk ha andats in gasen, men det var till en början oklart på vilket sätt de har skadats.

– Avspärrningar har gjorts för att hindra att personer tar sig in i köpcentret. Det har pratats om att folk har andats in någon gas, oklart vad, och att de fått svårt att andas. De har förts iväg med ambulans till sjukhus, berättar Åsa Willsund, polisens presstalesperson.

Polisen fanns på plats för att assistera räddningstjänst och ambulans. Enligt polisen var det inledningsvis okänt vad det handlade om för gas och vad det eventuellt skulle kunna ge för skador.

– Det har talats om att det ska vara stängt mellan den gamla och den nya delen av Asecs, men jag har inte koll på vilken del som är öppen och det pratas om att utrymma, sa Åsa Willsund strax efter att larmet hade gått.

”Lugnt på platsen”

Enligt Jnytts reporter Adam Jönsson på platsen var det lugnt på platsen, men det handlade om ett stort pådrag.

– Vid den nya delen av Asecs var det lugnt och inte så mycket folk, men det står vakter där så man kan inte gå in, berättar Adam Jönsson när han kom till platsen.

Vid den gamla delen av Asecs, entré C, ska det däremot stått flera räddningsfordon, polis och ambulanser. Entré C var då avspärrad så det gick inte att gå in där. Inte heller ska det, när larmet kom, ha gått att köra upp till Asecs från Rocksjön-hållet.

– Jag kan räkna till fyra ambulanser här på platsen plus räddningstjänsten som är här. Polisen har spärrat av, det är några polisbilar här med blåljus på, berättade Adam Jönsson som stod vid entré C när utrymningen skett.

Enligt räddningstjänsten var det strax innan klockan 14 inte helt fastställt vad det var för gas som läckt ut. Men det tros det handla om koldioxidgas från en dryckesmaskin som läckt ut.

– Vi misstänker starkt att det inte är någon farlig gas eftersom folk som andats in den piggnat på sig när de kommit ut i friska luften, säger räddningstjänstens ledningsoperatör.

21 personer fick vårdas på Länssjukhuset Ryhov, varav fem barn och ytterligare ett 20-tal ska ha fått sjukvård på plats då de haft lindriga symptom.. Tre personer har fått vård på vårdcentralen Wetterhälsan, enligt Region Jönköpings län. Enligt uppgift till Jnytt ska en kvinna ha tappat medvetandet inne på köpcentrumet, men enligt Region Jönköping ska ingen person vara allvarligt skadad, som det ser ut i nuläget. Några personer är kvar på sjukhuset för observation.

Avspärrningarna borta

Strax efter halv två uppger Jnytts reporter på plats att det talas om att öppna upp delar av Asecs igen, men inte den delen som går mot motorvägen. Det är något som också bekräftas av räddningstjänsten.

– Vi har börjat släppa in folk i den gamla delen nu, men inte den delen som går över motorvägen. Där är det fortfarande avstängt tills vi vet vad det är för gas, berättar räddningstjänstens ledningsoperatör.

Vid 14:15-tiden ska kunder släppts in på Asecs igen och avspärrningarna ska ha tagits bort. Det enda ställe kunderna inte fick gå in i var McDonalds och restaurangdelen. Räddningspersonal, med undantag från en mindre styrka från räddningstjänsten, ska också ha lämnat platsen.

– Vi åkte ut med 20-25 personer från räddningstjänsten, elva ambulanser och narkospersonal och sex polisenheter. Vår bedömning är att det som orsakat larmet varit koldioxid från läskmaskinen, säger Fredrik Björnberg, brandingenjör vid räddningstjänsten.

Hur mår de drabbade?

– Enligt läkare på plats ska det handla om lindriga skador. Gasen är borta nu och det är en gas som egentligen inte gör något. Det som händer är att gasen tränger undan syre så man kan känna sig lite tung i huvudet och andningsvägarna påverkas, säger Fredrik Björnberg.

”Kände ingen lukt”

– Jag har pratat med folk på plats och ingen verkar ha känt någon lukt i samband med att gaslarmet gick och folk satt mest och väntade på att få gå in igen. Jag såg hur ambulansen lastade en kvinna med ambulans, men det verkade inte vara jätteallvarligt. Hon kunde gå själv till ambulansen. Det var mycket vårdpersonal här när larmet gick och de stod och pratade med varandra, berättar Adam Jönsson.

Enligt vittnen som Jnytt pratat med verkar det som att det tagit ett tag innan alla uppfattat att det rörde sig om ett gaslarm.

– Alla hörde inte larmet. En del gick ut bara för att de såg att andra gjorde det, berättar Adam Jönsson.

Polisen har upprättat en anmälan om arbetsplatsolycka och vållande till kroppsskada. Det kommer även genomföras en teknisk undersökning av McDonaldsrestuarangen. Polisen misstänker i nuläget inget brott.

Vet du mer? Kontakta Jnytt.

Läs även:

Relaterat till artikeln