Assyriska IK har avancerat snabbt genom seriesystemet. Klubben återupptog fotbollsverksamheten så sent som 2009 och står nu redo inför sin första division 1-säsong.

Laget har rustat rejält och plockat in mer än tio nya spelare. En av dem är Egnahemsfostrade Simon Klänge, som är tillbaka i bygden efter fyra säsonger i Carlstad United.

– Det är skönt att vara hemma igen, jag har längtat till vänner och familj. Det är tur att Assyriska gick upp så att det fanns ett division 1-lag i bygden. Men jag hade bestämt mig för att flytta hem innan avancemanget var klart, säger Klänge, som uppger att fler klubbar fanns med i bilden.

– Det fanns andra runt omkring också, men Assyriska var det vassaste och bästa alternativet.

Har du flyttat hem för gott?

– Det vet man aldrig, men just nu känns det så.

Vad har du för mål med resten av karriären?

– Det är klart att jag strävar efter att komma upp i elitfotbollen. Målsättningen är att vara med och driva den här föreningen uppåt. Jag vill ta Assyriska högre upp så att klubben kan etablera sig i ettan och sedan fortsätta sin resa uppåt.

Bidra med rutin

Simon Klänge, som kan användas som både mittback och ytterback, har erfarenhet från spel i division 1 och kommer nu att bidra med viktig erfarenhet till det unga och talangfulla laget.

– Det är klart att jag är en av de äldre spelarna, men samtidigt ska alla vara pådrivare. Jag ska bidra med lite lugn i spelet, driva på de andra och pusha så att det blir harmoni i laget, säger Klänge, som känner att Assyriska är rustat för spel i den tredje högsta serien.

– Vi har inte satt någon målsättning än, men det vore kul om vi når en topp sex-placering. Alla vill vinna varje match, och jag tror att vi har alla möjligheter att ta en bra placering om alla ger allt på träning och match.

– Jag tror att man kan ha lite förväntningar på oss. Det känns som att vi har en bra och bred trupp med många spelare som kan bidra och avgöra matcher. Om vi fortsätter som på försäsongen kan det bli riktigt kul.

”Väldigt tydliga direktiv”

Vad utmärker Assyriskas sätt att spela fotboll?

– Det är väldigt tydliga direktiv om hur vi ska spela. Vi försöker spela vårt spel och bara göra små justeringar utefter motstånd. Vi ska spela bollen och komma fram till bra lägen, det är en rolig fotboll. Det här laget har många duktiga spelare och vann division 2 av en anledning. Därför ska vi inte behöva ändra alltför mycket. Vi ska fortsätta köra på och utvecklas tillsammans.

Simon Klänge är fullt medveten om att det är nivåskillnad mellan tvåan och ettan och att laget måste vara inställt på att tuffare motstånd väntar.

– Nu är alla matcher som en toppstrid i tvåan, varje match kommer att bli tuff. Det finns många bra lag i tvåan också, men det här är ett snäpp upp. Det är två serier i stället för sex och det tajtar till det, alla matcher är jämna, säger han.

– Klubben vill inte stanna här utan vill vinna allt man ger sig in i. Men samtidigt behöver både föreningen och vi själva ta otroliga kliv.

JnyttTV: Fem frågor till Adam Lindström Leister inför premiären.