Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Återupprätta arbetslinjen för att mildra coronakrisen

Jönköping, Sverige och övriga världen befinner sig inte bara i en pandemi, utan den ekonomiska krisen börjar också bli allt mer påtaglig. Detta riskerar att få långtgående negativa konsekvenser för individer och företag i Jönköpings kommun om inte nödvändiga reformer kommer på plats. Därför behöver Sverige sänka arbetsgivaravgifterna, inkomstskatten och bolagsskatten- för att motverka det ekonomiska viruset och rädda de lokala företagen.

När Sverige går en lågkonjunktur till mötes blir det viktigare än någonsin att stimulera arbetsmarknaden samt att hålla konsumtionen uppe. Detta kan bara göras på ett sätt: arbetslinjen. Således blir det fundamentalt att göra det mer lönsamt att arbeta. Därför behövs en bred sänkning av inkomstskatten i Sverige, vilket kommer leda till två viktiga effekter som kan dämpa konsekvenserna av Covid-19 i Jönköping och övriga landet.

För det första kommer en skattesänkning öka incitamenten för människor som har blivit av med jobbet att snabbt återetablera sig på arbetsmarknaden.

För det andra kommer det ge mer pengar över i plånboken varje månad hos vanliga inkomsttagare. Detta kommer i sin tur leda till ökad konsumtion, vilket är grundläggande för att restaurangbranschen och den lokala besöksnäringen i sin helhet ska kunna överleva och snabbt återgå till den produktivitetsgrad vi såg innan rådande läge. Följaktligen kommer chanserna öka avsevärt för att fler lokala företag och restauranger klarar sig igenom denna kris.

Det är också viktigt att kommunens företag överlever krisen och att vi på så sätt säkerställer framtida ekonomisk tillväxt och att människor har ett jobb att gå till. Därför behövs två reformer från nationellt håll för att minska antalet uppsägningar och öka investeringsviljan. För det första måste bolagsskatten i Sverige sänkas.

Detta kommer enligt Konjunkturinstitutets studie Samhällsekonomiska effekter av sänkt bolagsskatt, leda till högre BNP-tillväxt på kort sikt och högre BNP-nivå på lång sikt.

Enligt Sørensen (2010) skulle en sänkning av den svenska bolagsskatten leda till förbättrade investeringar, tillväxt och reallöner. En sådan reform är därför helt rätt i tiden när vi närmar oss en lågkonjunktur med stormsteg. Vi behöver mer Gnosjöanda i Jönköpings län- inte mindre.

För det andra måste Sverige sänka arbetsgivaravgifterna- och låta dem stanna på den nivån. Detta på grund av flertalet orsaker. För det första är arbetsgivaravgiften en dold skatt på arbete som staten mer än gärna försöker gömma för allmänheten. För det andra stimulerar sänkta arbetsgivaravgifter ekonomin under en lågkonjunktur. Detta beror på att kapital då frigörs för investeringar i verksamheten samt ökad vilja att ta risker. Därmed skulle fler företag i Jönköping få möjlighet att växa och på så sätt bidra till ett starkare näringsliv och en bättre välfärd. För det tredje skulle en riktad sänkning av arbetsgivaravgiften för unga kunna stimulera restaurangbranschen ytterligare. Enligt SCB skapas flest extrajobb hos unga i restaurangbranschen hos både tjejer och killar. En studie från SNS på ämnet visar att de sänkta arbetsgivaravgifterna gav positiva konsekvenser på sysselsättningen.

Sammanfattningsvis finns det mycket forskning som tyder på att både sänkt bolagsskatt och sänkta arbetsgivaravgifter har positiva effekter på tillväxten, sysselsättningen och investeringsviljan.

Vi har tidigare varit i tuffa situationer då det krävts tuffa beslut. Sverige har mestadels agerat snabbt och effektivt i tidigare kriser, vilket har gett oss konkurrensfördelar gällande finanserna såväl som statusen på vår arbetsmarknad. Dessa reformer skulle vara fundamentala byggpelare för återigen mildra de ekonomiska konsekvenserna. Man ska inte underskatta ringarna på vattnet dessa åtgärder kan tillföra både på kort sikt och lång sikt, även om man målar med en bredare pensel på både samhällsnivå likväl som på ett nationalekonomiskt plan.

Sverige behöver nu på allvar reformera mot det ekonomiska viruset, innan det får alltför påtagliga konsekvenser för näringslivet. Även om forskningen kring viruset är oenig finns stimulansreformer gällande ekonomin för ökad tillväxt, produktivitet och konsumtion att tillgå. Sverige behöver sänkta arbetsgivaravgifter, sänkt bolagsskatt och sänkta inkomstskatter- för de lokala företagens och vår kommuns framtids skull.

Edvin Isaksson

2:e vice distriktsordförande MUF Jönköpings län

Hugo Carlsson

Vice ordförande MUF Jönköpings kommun

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel