Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Att vara feminist och höger går hand i hand

Den internationella kvinnodagen infaller den 8:e mars varje år och är till för att belysa kvinnors situationer i världen. Det sägs att Sverige är ett av världens mest jämställda länder, men ändå ser vi omfattande problem här. Enligt BRÅ känner var tredje kvinna sig otrygg utomhus under kvällstid i sitt eget bostadsområde. Endast 5 av 100 våldtäkter leder till fällande dom, vilket i princip innebär en straffrihet för 95% av alla våldtäkter. Vi ser också hedersförtrycket sprida ut sig ännu mer över landet, där kvinnor trakasseras, misshandlas eller till och med dödas för att upprätthålla familjens heder. Utrikesfödda kvinnor lämnas utanför arbetsmarknaden och detta syns tydligt då det skiljer nästan 20 procentenheter mellan inrikes och utrikesfödda kvinnors sysselsättningsgrad.

Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet kallar sig för feministiska partier, men hur kan då läget se ut som det gör idag? Varför har det inte anställts tillräckligt många poliser? Varför finns det en straffrabatt för unga som begår våldtäkter? Varför har inte en särskild brottsrubricering för hedersbrott införts?

Vi i MUF bryr oss på riktigt om jämställdheten, därför vill vi göra omfattande insatser som förbättrar kvinnors situation i Sverige. För det första drabbar otryggheten kvinnor på ett annat sätt än män. Vi vill därför ha minst 25 000 fler poliser, ta bort straffrabatten för unga och att fler brott som våldtäkt ska ledas till utvisning. Vi vill också höja straffen på våldtäkter, inrätta grupper specialiserade på sexualbrott i alla polisregioner samt höja skadeståndet för sexualbrott. Vi vill införa en särskild brottsrubricering för hedersbrott samt utvisa fler av gärningsmännen. För att fler kvinnor ska kunna röra sig fritt i vårt samhälle krävs åtgärder för mer trygghet, nu!

Idag visar samhället också upp en typ av låga förväntningarnas rasism och sexism mot utrikesfödda kvinnor när låga krav ställs på dem, som om de inte också är kapabla att jobba och bestämma över sina egna liv. För att få ett mer jämställt Sverige måste vi därför utöka RUT och ställa krav på heltidsaktivering för bidrag.

RUT-avdraget leder till att fler utländska kvinnor kommer ut i arbete och slipper vara beroende av sina män för att försörja sig. RUT-avdraget har tidigare visat sig skapa tusentals jobb som inte kräver långa utbildningar vilket gör att tröskeln för att komma in på den svenska arbetsmarknaden blir lägre och kvinnor med låg eller ingen utbildning har lättare att skaffa sig ett jobb och därmed bli mer oberoende.

Motkrav på deltagande i SFI eller arbetsmarknadsprogram för att få bidrag skulle leda till att fler kvinnor får verktygen att jobba och bli självförsörjande. Vi i MUF vet att höga krav är att bry sig, vilket Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet uppenbarligen inte gör när de vägrar genomföra reformer som skulle hjälpa flera kvinnor i arbete.

Det räcker inte att säga man är för jämställdhet och kalla sig feminist ifall man sen inte har några verkliga förslag att backa upp med. Vi i MUF vill se ett mer jämställt Sverige där fler kvinnor är fria att bestämma över sitt eget liv – dit vill vi nå genom strukturella reformer. Därför är att vara feminist och höger ett självklart val.

Emelie Wikander, jämställdhetsansvarig och distriktsstyrelseledamot MUF Jönköpings län.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel