Kritiken har varit stark mot ordförande i Växjö stiftsfullmäktiges ordförande Bruno Edgarsson (C) sedan han i förra veckan i en intervju i tidningen Smålänningen uttryckte och menade att homosexualitet var en trend.

Under tisdagskvällen kom uppgiften, , att Edgarsson lämnar sin post. beslutet togs efter ett möte med Centerpartiets stiftsfullmäktigegrupp.

– Vi i Centerpartiets stiftsfullmäktigegrupp är överens med Bruno Edgarsson om att han avsäger sig uppdraget som ordförande i stiftsfullmäktige. Situationen blev ohållbar efter artikeln förra veckan, sade gruppledaren Stig-Göran Fransson till SVT Nyheter Småland.

Edgarssons uttalande fick stor genomslagskraft både i lokala medier och nationella. Kritiken mot honom har varit stark i sociala medier, även biskopen Fredrik Modéus menade att Edgarssons uttalande var bekymmersamma.

Edgarsson har inte själv velat kommentera sin avgång.

Det är nu upp till stiftets presidiet att avgöra om ledamöterna ska kallas till ett extra fullmäktigesammanträde med anledning av detta, eller om frågan får bero till nästa ordinarie sammanträde, den 25 november. Fram till dess att en ny ordförande har valts träder stiftsfullmäktiges förste vice ordförande, Elsa Jönsson (s) in som ordförande.