Det var strax efter klockan 14 på lördagseftermiddagen som räddningstjänsten fick ett larm om att det brann vid återfallsanläggningen bakom Ica Maxi i Jönköping. Ett myndighetsmeddelande gick ut till allmänheten för att informera om rökutvecklingen. Den som känner besvär och irritation av röken uppmanades hålla sig inomhus och stänga dörrar och fönster och stänga av ventilationen.

Informationsmeddelandet upphörde

Under söndagsmorgonen låg denna uppmaning till allmänheten kvar då det fortfarande var rök över Jönköping och många kunde känna lukten lång väg.

– Röken och lukten var tät även ute i Taberg. Har jobbat hela dagen och alla har undrat var det brinner, berättade en läsare för Jnytt vid 21-tiden på lördagen.

Senare under söndagsförmiddagen meddelade räddningstjänsten att röken inte längre utgör några problem för allmänheten. Det informationsmeddelande som har gått ut till allmänheten upphör därmed.

– Vi håller på att släcker branden på platsen fortfarande. Det är fortfarande lite ånga kvar på platsen. Vi har minskat personalstyrkan. Avspärrningarna på platsen är kvar, men vi jobbar på att kunna öppna upp området igen så snart som möjligt, berättade räddningstjänstens ledningsoperatör under söndagsmorgonen.

– Vi hoppas kunna häva avspärrningarna på vägen om någon halvtimme eller så, men avspärrningarna på själva området där vi är blir kvar ett tag till, sa räddningschef Samuel Nyström när Jnytt pratade med honom vid 8.30-tiden på söndagsmorgonen.

Vid 20-tiden under lördagen gick räddningstjänsten ut med att vinden förväntades vända riktning runt 22 på lördagskvällen, vilket innebar att rök och röklukt spred sig mer norrut över centrala Jönköping. Räddningstjänsten har, tillsammans med JRAB, arbetat med att släcka branden och vid 21-tiden gick släckningsarbetet över till eftersläckning, men arbetet fortsatte hela natten.

Busstrafiken påverkades

Trafiken på Herkulesvägen förbi Ica Maxi leddes under lördagseftermiddagen och kvällen om via Klubbhusgatan-Roddargatan under tiden som räddningstjänsten jobbade med att släcka branden. Detta påverkade även busstrafiken under söndagsmorgonen. Bussarna stannade exempelvis inte vid hållplats Ica Maxi, utan fick ledas om på liknande sätt som tidigare skett när det varit arbeten vid Ica Maxi.

Ica Maxi höll höll stängt under lördagskvällen, men uppgav under söndagsmorgonen att de kommer att ha öppet som vanligt och att det inte ska vara några problem för kunder att parkera i området.

Räddningstjänsten kommer att stanna kvar på platsen med en mindre styrka för eftersläckning. Inriktningen är att företaget kan ta över eftersläckning i egen regi någon gång under eftermiddagen.

Inte mycket skador

Vid halv två-tiden uppgav räddningstjänsten att det inte var mycket kvar av branden.

– Branden är i princip släckt, det är inte mycket kvar nu. Vi är kvar och gör klart den sista eftersläckningen. Därefter blir det bevakning några dygn. Antingen blir det vi eller företaget som bevakar branden ett par dygn för att säkerställa att den inte blossar upp igen, säger Samuel Nyström.

Hur ser skadorna ut på platsen?

– Nu har vi gått igenom högarna och det är inte jättemycket som är skadat på platsen. Men det har varit ett omfattande arbete, säger Samuel Nyström.

Det är oklart vad som orsakade branden.

Läs även:

Relaterat till artikeln