Annons

Annons

Annons

Coronaviruset 2020-2022

Barn isolerades i hemmet i flera månader – föräldrarna var rädda för corona

Tre barn i Jönköpings län hölls isolerade i sitt hem i fyra månader, på grund av föräldrarnas oro för coronapandemin, rapporterar P4 Jönköping. Barnen har nu tvångsomhändertagits enligt lagen om vård av unga.

Förvaltningsrätten beslutade att barnen skulle omhändertas enligt lagen om vård av unga, enligt P4 Jönköping. Arkivbild.
Öppna bild i helskärmsläge

Annons

Enligt domen i Förvaltningsrätten ska barnen, som är i grundskole- respektive gymnasieåldern, ha hållits instängda av sina föräldrar under fyra månader, enligt P4 Jönköping. Barnen omhändertogs av socialtjänsten under sommaren, och det är det beslutet som nu har prövats i Förvaltningsrätten.

Annons

Barnen har skött sitt skolarbete hemifrån och ska ha hållits isolerade även från varandra i hemmet. Enligt Förvaltningsrättens dom ska ytterdörren ha varit igenspikad med plankor, men det nekar föräldrarna till. De menar att barnen hade kunnat gå ut om de ville.

Annons

Barnens företrädare i Förvaltningsrätten Mikael Svegfors vill inte säga var i länet familjen bor.

— Det går vi inte ut med med hänsyn till barnens bästa i ett sådant här känsligt fall. Barnen är nu omhändertagna och det är socialnämnden i den aktuella kommunen som har hand om fallet, säger Mikael Svegfors till tidningen.

Anledningen till föräldrarnas stora oro för coronapandemin ska enligt Svegfors grundat sig i att de följt nyheter om pandemin från sitt hemland, där restriktionerna är mycket hårdare än i Sverige.

Föräldrarnas advokat Andreas Hannah har inte kunnat nås för en kommentar.

Annons

Annons

Till toppen av sidan