Ett fall av coronaviruset har bekräftats hos en patient på Länssjukhuset Ryhov i Jönköping. Det är det första bekräftade fallet av viruset i Sverige.

Det gäller en kvinna som besökt Wuhanområdet i Kina, meddelar regionen på fredag eftermiddag.

Kvinnan landade i Sverige den 24 januari och var då symptomfri. Hon insjuknade i hosta efter några dagar, och kontaktade då själv vården. Region Jönköpings län har följt de riktlinjer som finns när det gäller misstänkt smitta och kvinnan är för närvarande isolerad på infektionskliniken.

Enligt Folkhälsomyndigheten är det bekräftat att det handlar om coronavirus. Regionen arbetar med att kartlägga eventuella kontakter som kvinnan kan ha haft efter att hon kom till Sverige. Kvinnan fick symptom i form av hosta och är inte allvarligt sjuk.

Hittills har runt 10 000 personer i världen bekräftats vara smittade av viruset och 213 personer har dött till följd av smittan.

Tog kontakt med vården på torsdagen

Regionen anordnar en presskonferens på Rosenlunds vårdcentrum klockan 17.00. Jnytt sänder live, se videon högst upp i artikeln.

– Fallet rör en kvinna i 20-årsåldern som vistats i staden Wuhan och återvänt till Sverige den 24 januari. Hon insjuknade några dagar senare, den 28 januari med hosta, och tog kontakt med vården igår, den 30 januari, säger smittskyddsläkare Malin Begner, och fortsätter:

– I dag har vi alltså fått besked att proverna är positiva. Det som är glädjande i detta är att kvinnan inte är allvarligt sjuk, hon mår väl och är stabil. Våra riktlinjer och rutiner har följts till punkt och pricka. Dessutom har vi konstaterat att hon inte haft några ytterligare kontakter sedan hon kom hem.

”Analyserat ett 20-tal fall”

Karin Tegmark Wisell, folkhälsomyndigheten, kommenterar fallet i presskonferensen:

– Analyserna är utförda i enighet med WHO:s rekommendationer. Vi har analyserat ett 20-tal fall hittills från olika delar av Sverige och detta är det första positiva. Vi har fortsatt kontakt med Ryhov för provtagning och uppföljning.

– Det var inte oväntat att få ett positivt fall i Sverige. Men nu är det viktigt att skilja mellan enstaka fall och smittspridning i samhället. Detta enstaka fallet betyder inte att smittan är utbredd i samhället eller innebär fara för samhället. Den svenska sjukvården har en bra beredskap att hantera ett sådant här fall, säger Karin Tegmark Wisell.

Temabild.

Foto Claudio Bresciani / TT

Relaterat till artikeln