Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

46 bekräftade fall av viruset i länet

 
Coronaviruset 2020
Visa alla artiklar

Flera nya fall av coronaviruset i Jönköpings län har bekräftats de senaste dagarna. Under torsdagen rapporterade Folkhälsomyndigheten att det totalt handlar om 46 bekräftade fall i länet.

Enligt dagsaktuella siffror från Folkhälsomyndighetens utbrottssida har Jönköpings län nu totalt 46 bekräftade fall av infektionssjukdomen covid-19, som orsakas av coronaviruset.

I dagsläget har Jönköpings län sju bekräftade fall som kräver sjukhusvård. Fem personer vårdas på infektionskliniken medan en person, i 80-årsåldern, vårdas på intensivvårdsavdelningen på Länssjukhuset Ryhov.

Totalt i Sverige har man nu konstaterat 1 423 fall där personer blivit smittade. Smittspridningen i Sverige fortsätter att stiga, totalt har 303 personer smittats genom virusets samhällsspridning i landet. Fortfarande är Italien det land där flest svenskar blivit smittade, 456 stycken.

Åtta smittade personer i Sverige har hittills dött. Samtliga har varit äldre och haft någon slags underliggande sjukdom.

Nya rutiner

Sedan förra veckan gör Region Jönköpings län egna analyser av provtagningarna för coronaviruset. Analyserna genomförs två gånger per dag på Länssjukhuset Ryhovs laboratoriemedicin, vilket gör att provsvar kan lämnas inom tolv timmar.

– Detta innebär att vi dels har möjlighet till ökad provtagningskapacitet om det behövs, dels får kortare svarstider för de prov som vi tar, säger Malin Bengnér, smittskyddsläkare i Region Jönköpings län, i ett pressmeddelande.

I fredags meddelade Region Jönköpings län, med anledning av den snabbt ökade takten av antal fall och sannolikt en pågående smittspridning i samhället, att arbetet kring provtagningar behöver omprioriteras.

Patienter som behöver läggas in på sjukhus samt personal som arbetar inom vård och omsorg kommer nu prioriteras.

Isoleras hemma i första hand

Personer som misstänks vara smittade, har gott allmäntillstånd och inte behöver sjukvård kommer i första hand att hanteras genom isolering i hemmet. Regionen menar att åtgärden kan komma att leda till en minskning av rapporterade fall i länet.

– Det är en prioritering av resurser vi behöver göra. Det är viktigt att vi prioriterar de som är svårast sjuka, och även arbetar för att undvika en smittspridning inom vården, säger Malin Bengnér, smittskyddsläkare, och fortsätter:

– Vi kommer inte längre kunna hitta och diagnostisera varenda fall i hela landet, det är naturligt på ett sätt när man har en smittspridning. Kombinerat med uppmaningen att alla som har en förkylning eller lindriga luftvägsbesvär ska hålla sig hemma och undvika social kontakt så är det ett rimligt sätt att hantera situationen i nuläget. Det är både enklast och mest effektivt.

Region Jönköpings län har även infört besöksrestriktioner vid länets tre sjukhus, bland annat Länssjukhus Ryhov, på grund av coronaviruset.