På torsdagsmorgonen blev det känt att Hall Media, där Jnytt ingår, kommer använda pengar företaget får in på eventuella annonser från SD till en fond för att främja integration och mångfald.

Efter det har debatten som sagt gått varm.

Marie J Flyckt, ansvarig utgivare inom Hall Media, har märkt av reaktioner i flera olika sammanhang under dagen.

– I det som jag personligen har delat i sociala medier har det varit både ifrågasättande och positiva reaktioner. Jag har fått fler mejl än efter någon av mina tidigare krönikor, och 80-90 procent av dem som har hört av sig är glada och stolta. Sedan finns det de som ifrågasätter och föreslår något annat. Men som helhet motsvarar reaktionerna vår läsekrets.

– Det är jätteroligt att det har fått så mycket uppmärksamhet och att så många engagerar sig.

Fyllts med åsikter

Jnytts kommentatorsfält har fyllts med åsikter från läsarna, så det råder inga tvivel om att detta är en fråga som engagerar.

– Det är väldigt intressant att läsa kommentarerna på Jnytt. Det är väldigt bra att läsarna själva sköter diskussionen och svarar och bemöter varandras inlägg. Många diskuterar opinionens villkor, och det är intressant att se vad folk känner till. Vad det landar i för åsikter har vi inte med att göra.

Hade du väntat dig så här mycket reaktioner?

– Jag hade väntat mig en del, men inte på det här viset.

Varför skänker ni bort annonsintäkterna bara från SD?

– Det är egentligen inga konstigheter alls. De har både initierat och drivit den mörka bild de gör. Vi tar problemen som finns på allvar men vi ser hela bilden och försöker lösa det konstruktivt.

”Viktigt ta politisk ställning”

En del menar att aktioner av det här slaget i stället gynnar SD. Hur ser du på det?

– Det sägs att all uppmärksamhet är bra uppmärksamhet. Men det är inget som kan hindra oss från att driva debatten, vi kan inte påverka andra människors åsikter. Att vara tysta är inget alternativ.

Ska inte en tidningskoncern vara opartisk när det gäller politik?

– På nyhetssidan är det en självklarhet, men det vore jättekonstigt om vi vore neutrala på ledarsidan. Då har vi inget att komma med, så det är två sidor.

Är du orolig att en del kommer säga upp sin prenumeration av tidningen på grund av detta?

– Det är säkert en del som gör det direkt och en del som gör det senare. Men det finns också sådana som kommer att ta en prenumeration. Det är viktigt att en tidning tar politisk ställning på ledarsidan, man kan inte låta rädslan att förlora pengar styra och vara rädd för att uttrycka våra värderingar. I sådana fall är vi illa ute.