Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Beskedet: De vill också höja skatten

Socialdemokraterna och Miljöpartiet vill också höja landstingsskatten med 50 öre. Alliansen har tidigare meddelat att även de vill se en höjning av skatten.

Socialdemokraterna och Miljöpartiet har meddelat att de vill höja skatten för att kunna satsa mer på personalen och klara framtidens utmaningar, inte minst inom hälso- och sjukvården. Det uppges också handla om att man vill göra investeringar framöver.

– Efter flera stora investeringar i nybyggnation är det nu på allvar dags att investera i personalen. Vi vill ta fram modeller för kortare arbetstid. Alla ska orka arbeta heltid och vi behöver öka grundbemanningen. För att öka attraktiviteten hos Region Jönköpings län som arbetsgivare vill vi erbjuda de nästan 10.000 anställda ett månadskort med länstrafiken som är 25 procent billigare än ordinarie pris, säger regionråd Marcus Eskdahl (S) i ett pressmeddelande.

Det är klart sedan innan att även Alliansen vill se en skattehöjning.

S och MP har meddelat att de vill hålla nere patientavgifter för att öka jämlikheten hos medborgare och ställer sig inte bakom Alliansens plan på dubblering av akutavgiften från 250 till 500 kronor. Socialdemokraterna och Miljöpartiet vill inte heller att avgiften för tandvårdsundersökningar höjs.

I Socialdemokraterna och Miljöpartiets budgetförslag vill man också se en satsning på kollektivtrafiken och att det införs ett seniorkort som påminner om ungdomskortet.

– För att ställa om till ett mer hållbart samhälle behöver andelen som reser med kollektivtrafiken öka. Därför behöver vi ha avgifter hos Länstrafiken som inte avskräcker att resa. Kollektivtrafikens biljettpriser ska enbart justeras med hälften av indexuppräkningen. Länstrafiken ska införa ett prisvärt seniorkort som gäller dygnet runt i hela länet för dem som fyllt 65 år. Sommarlovskortet för skolelever ska kompletteras med kostnadsfri färdtjänst för elever som har funktionsnedsättning, säger gruppledare Sibylla Jämting (MP) i pressmeddelandet.

– Region Jönköpings län behöver öka takten för att vi ska nå bättre hållbar regional utveckling. Annars riskerar vi att hamna efter jämfört med andra regioner och län. Vi har en tydlig ambitionshöjning för att för att få till en bättre och mer fungerande samverkan mellan de olika samhällsaktörerna. Om arbetet med den regionala utvecklingsstrategin ska kunna intensifieras krävs betydande ökade resurser och mer personal för att stärka det hållbara utvecklings- och tillväxtarbetet, säger regionråd Rachel De Basso (S).