Annons

Annons

Annons

Ishockey

Beskedet från Frölunda inför premiären mot HV71: Skrotar indianen på tröjan

Frölunda kommer att skrota indianen som varumärke och logotyp – men först efter kommande säsong.
Det meddelar SHL-klubben i ett pressmeddelande:
"Styrelsens beslut grundar sig i den konsekvensanalys om föreningens namn och logotyp som organisationen arbetat fram och presenterat".

Indianen på bröstet är ett minne blott. FOTO: TT.
Öppna bild i helskärmsläge

Annons

Indianen plockas bort först efter den kommande SHL-säsongen som startar på lördag.

"Frölunda HC kommer av praktiska och ekonomiska skäl att spela med indianen på bröstet den här säsongen – det finns i föreningens pandemidrabbade verksamhet vare sig ekonomi eller tid att agera på något annat sätt", skriver Frölunda.

Beslutet kommer i kölvattnet av sommarens "Black lives matters"-protester där kritiken växte mot namn och logotyper som ses som nedsättande mot den amerikanska ursprungsbefolkningen. Klassiska Washington Redskins, i amerikansk fotboll, beslöt i juli efter påtryckningar från sponsorer att byta namn.

Annons

Annons

Beslutet är kontroversiellt då Frölunda haft Indians som namn och logotyp i 25 års tid. Redan i somras när klubben meddelade att man skulle utreda saken väckte det känslor hos många supportrar Frölundas lagkapten Joel Lundqvist var heller inte pigg på en förändring, han sade till GP:

– För mig är indian en krigare, någon som går på jakt. En hårding. Jag tycker att det varit ett passande namn att ha. Indianen har stått för något positivt.

Men det finns också de som varit för ett namnbyte, exempelvis ståplatssupportrarna i Sektion 84 som menat att indianen inte har något med Göteborg att göra.

Frölunda öppnar för att supportrarna kommer att vara en del i arbetet med att hitta en ny logotyp.

"Styrkan i det kommande förändringsarbetet är att föreningens varumärke, värdegrund och själ inte vilar i en symbol. Frölunda HC är så mycket mer och större än så och det skall föreningen använda sig av i processen. Tillsammans med supportrar och partners kommer föreningen att hitta rätt väg framåt", skriver klubben och fortsätter:

"Styrelsen inser att det här beskedet väcker känslor, men vilar samtidigt tryggt i att beslutet är en investering i framtiden – kom ihåg att Frölunda HC haft fyra klubbmärken sedan föreningen bildades 1944".

Göran Sundberg/TT

Annons

Annons

Till toppen av sidan