Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Beslut efter fördröjd cancerbehandling

Inspektionen för vård och omsorg, IVO, meddelar beslut i ett ärende som handlar om en allvarlig vårdskada på grund av fördröjd uppföljning av cancerbehandling.

Ärendet gäller en patient som var opererad för tarmcancer och behandlad med cellgifter. På grund av brister i rutiner och arbetssätt, och följsamhet till rutiner på kirurg- och onkologklinikerna i Region Jönköpings län, fördröjdes en kontroll för uppföljning av behandlingen med fem månader.

När uppföljningen väl blev av visade den omfattande spridning av tumörsjukdomen, och då kunde inte någon behandling med botande syfte ges.

Region Jönköpings län uppger i ett pressmeddelande att det inte kan uteslutas att chansen till botande behandling hade varit större om uppföljning hade skett enligt fastställt program.

Patienten är under fortsatt behandling för sin tumörsjukdom och ska, enligt Region Jönköpings län, efter omständigheterna må ganska väl.

Ärendet avslutas

Inspektionen för vård och omsorg, IVO, har granskat ärendet och menar att sjukhuset fullgjort sin skyldighet att utreda och anmäla händelsen. Slutsatserna beskrivs som rimliga och adekvata och man meddelar att det inte finns några särskilda omständigheter i utredningen som kräver ytterligare åtgärder. Därför avslutas ärendet.