Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ryhov ställer in operationer

 
Coronaviruset 2020
Visa alla artiklar

Från och med idag, fredag, råder det besöksförbud på Länssjukhuset Ryhov. Region Jönköpings län inför besöksrestriktioner vid länets tre sjukhus, på grund av covid-19 – coronaviruset. UPPDATERING: Med anledning av att medarbetare på Länssjukhuset Ryhov uppmanas att stanna hemma vid minsta förkylningssymptom ställs nu planerade operationer in.

Det innebär att det inte är tillåtet att besöka patienter som är inlagda på Länssjukhuset Ryhov, Värnamo sjukhus och Höglandssjukhuset i Eksjö.

Om det finns särskilda skäl kan tillstånd ges för att besöka en patient. Då ska avdelningen där patienten är inlagd kontaktas.

Genom besöksrestriktioner begränsas en eventuell smittspridning och de patienter som är särskilt infektionskänsliga och utsatta skyddas.

Bakgrunden till beslutet är att Folkhälsomyndigheten bedömer att risken för allmän smittspridning av coronavirus är mycket hög i Sverige.

Planerade operationer ställs in

Senare under fredagen meddelade Region Jönköpings län att man ställer in en del planerade operationer som skulle ägt rum under dagen samt på måndag, 16 mars. Beslutet är ett led i prioriteringen om arbete med akutuppdrag, det vill säga att säkra operation för patienter med livshotande tillstånd.

Bakgrunden till att operationer nu ställs in är att medarbetare, på grund av coronaviruset, uppmanas att stanna hemma vid minsta förkylningssymtom.

"Hur bemanningssituationen utvecklar sig avgör när planerade operationer kan återupptas", skriver Region Jönköpings län i ett pressmeddelande.

Ny prioritering

Smittspridningen av covid-19, även kallat coronaviruset, har nu gått in i en ny fas i Sverige. Med anledning av att antal bekräftade fall ökar snabbt och en pågående smittspridning i samhället är sannolik så kommer nu provtagning att göras för att främst identifiera fall av coronaviruset där det finns risk för smittspridning inom sjukvården. Patienter som behöver läggas in på sjukhus och personal som arbetar inom vård och omsorg kommer att prioriteras när det gäller provtagning.

Misstänkta fall hos individer med gott allmäntillstånd och utan behov av sjukvård hanteras i första hand genom isolering i hemmet.