Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stor besvikelse: "Tar inte ansvar"

Det kommer inte byggas någon fotbollsarena på Jordbron i Jönköping. Det står klart efter fredagens presskonferens där beslutet skrotades. Jönköpings Södra är besviket.

Istället för bygge på Jordbron kommer kommunen istället utreda tre förslag. En upprustning av Stadsparksvallen, en nybyggnation vid Stadsparksvallen eller ett arenabygge på Elmia. Det presenterade representanter från Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Miljöpartiet, Moderaterna, Liberalerna och Centerpartiet vid en presskonferens på fredagen.

- Det är naturligtvis med stor besvikelse som vi tar emot beskedet. Besvikelsen grundar sig i att det inte finns något nytt beslut, att det första beslutet skulle rivas upp trodde vi. Men vi har utgått från att de tar ansvar och tar ett nytt beslut, men det gör de inte, säger Jönköpings Södras ordförande Mats Tidstrand till Jnytt.

Ett nytt beslut kan komma att tas i februari, Tidstrand är orolig för att det kan ta ytterligare tid.

- Jag hoppas att man en gång för alla tar ett slutgiltigt beslut. Samtidigt är jag lite luttrad, vi vet alla hur länge detta har pågått med alla utredningar.

Dispens bygger på taget beslut

Det krävs dispens för att Jönköpings Södra ska få spela på Stadsparksvallen även i Superettan, en dispens som grundar sig i ett befintlig beslut och en tidsplan om ett nytt arenabygge. När det nu skrotas finns det en risk att även dispensen försvinner.

- Vi har redan inlett en dialog med förbundet för att få dispens för fortsatt spel på Stadsparksvallen. Vi har goda förhoppningar om att få spela kvar där i Superettan. Däremot vid ett tillfälle nästa gång, som vi hoppas kommer snart, vi spelar i Allsvenskan måste det nog finnas en ny arena. Vi får nog inte ny dispens för Stadsparksvallen.

"Har inget med tabelläge att göra"

Ilan De Basso (S) berättade på presskonferensen att det faktum att J-Södra åkte ur Allsvenskan har påverkat politikernas beslut.

- Det var otroligt tråkigt att de trillade ur, men förutsättningarna för olika nivåer är olika. Men viljan att lösa det här har inget med tabelläge att göra för vi pratar om långa tidshorisonter.

J-Södra spelar redan på dispens, riskerar de inte att den faller nu?

- Vi har pratat om det ingående, och detta får inte påverka dispensen. Det har kommunen fullt ansvar för, säger De Basso.

- När vi tog beslutet så diskuterade vi med förbundet runt en dispens för Allsvenskan. Men det du säger är riktigt, och vi har haft bra diskussioner med förbundet och de vet att vi inte kan ta fram en arena snabbt. De vet också att det finns risk att en tidsplan blir överklagad, säger Ann-Mari Nilsson (C).

- Tidsplanen för arenabygget var inte realistisk, men det var en överenskommelse för dispens. Sen borde de vilja företräda sina intressenter och då ingår bra dialoger med kommunerna. Det ligger i allas intresse att garantera att ett beslut blir genomförbart, fortsätter hon.

Behöver J-Södra och deras medlemmar vara oroliga över att bli av med dispensen?

- Vi kommer ha fortsatta diskussioner med förbundet och utgår från att de vill hjälpa till.