Nu har fotbollssäsongen kommit igång. Även de lägsta divisionerna har haft premiärer under påskhelgen och precis som förra året kommer Jnytt göra nedslag och bevaka matcher i den så härliga lokalfotbollen.

Först ut, en match mellan två nystartade lag som nu klivit in i division 4 på damsidan. Dels Jönköpings Södra IF som efter 43 år utan damlag beslutade att starta upp seniorlag i seriespel. Och så dessutom Mullsjö IF som också är säsongsfärska i den småländska seriepyramiden.

163 åskådare

J-Södras lagkapten Lina Gustafsson vill se sitt lag vinna samtliga seriematcher.

Foto Erik Boström

Matchen ramades in av 163 åskådare som stod runt om planen på Jordbrovallen.

– Det är kul. Roligt med mycket folk. Kul med premiär och lite nerver, men det var bara roligt, säger J-Södras lagkapten Lina Gustafsson till Jnytt.

– Det är väldigt roligt med så mycket folk. Sen hade vi önskat att vi låg med bättre, men vi visste från början att vi skulle möta ett bra lag. Men det var jättekul att det var så inramat med mycket människor, det var speciellt för att vara division 4, säger Mullsjös spelande tränare Louise Söderberg.

På planen var det en eller ett par nivåskillnader mellan lagen. J-Södra har en stor trupp med flera duktiga spelare och får lov att ses som storfavoriter i serien. Det Conny Nilsson-ledda laget vann komfortabelt med 6-0 efter tre mål i vardera halvlek.

Historisk första målskytt för J-Södras nystartade lag blev Clara Olofsson. Julia Lindahl och Rosanna Högberg gjorde två mål var och Lorlena Valdez Geronimo blev även hon målskytt i solskenet över Jordbrovallen. Den på division 4-nivå stora publiken och inte minst lagets insats på planen innebär att det blev en premiär att minnas för J-Södra.

– Det är jättekul att det var så många här. Jag trodde nog inte det skulle komma så många, men det är mycket ungdomar som kom hit, säger Lina Gustafsson.

Matchen då?

– Det känns som att vi har ett väldigt bra lag. Jag skulle väl egentligen se att vi fick spela i en högre serie, men så här är det. Försäsongen har varit bra för oss och det känns bra.

– Vi har jobbat mycket på att få ihop laget under vintern. Vi är många från olika klubbar som inte kände varandra, så vi satsat på att få ihop gruppen och bli ett lag, fortsätter lagkaptenen.

"Roligt att tanken kom upp"

Louise Söderberg är spelande tränare i Mullsjö IF.

Foto Erik Boström

Mullsjö IF då? Premiären blev såklart inte lika rolig för deras del. Men ett par Mullsjöanhängare skymtades i publiken och nog är damlaget efterlängtat även i Mullsjö.

– Det var väldigt roligt att tanken kom upp och att vi är så många tjejer som ville komma och träna och köra. Så jag tror detta kan bli en väldigt rolig säsong trots det som hände idag. Vi möter ett jättebra lag, men det känns roligt och det ska bli kul att följa med på resten av säsongen, säger Louise Söderberg.

– Vi är ett gäng med väldigt blandade åldrar, men vi har jävligt kul. Vi är ett gäng med bra sammanhållning, fortsätter hon.

Vad har ni för mål med säsongen?

– Vi har sagt att vi ska gå in och göra allt vi kan i varje match, då är vi nöjda. Vi ska in och kriga och göra vårt bästa så får vi se vart det leder.

Jönköpings Södras lagkapten hymlar å sin sida inte med vad målsättningen är inför säsongen. Laget ska vinna alla matcher.

– Mm. 100 procent. Vi ska vinna alla matcher, säger Lina Gustafsson bestämt innan hon konstaterar att premiären för hennes egen del var helt okej.

– Jag är lite trött och har tunga ben. Jag och Clara hade velat köra mer kondition än alla andra, men vi har inte fått. Jag skulle velat haft lite mer kondition, avslutar hon med ett skratt.