Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bildspel: Här finns framtidens jobb

Under torsdagen arrangerades en jobb- och utbildningsmässa för nyanlända och asylsökande på Jönköpings länsmuseum. Syftet med mässan var att arbetsgivare skulle kunna träffa arbetstagare.

Integrera Mera, som var initiativtagare till mässan, menar att det kan ses som en paradox att utbud och efterfrågan på kompetens i Jönköpings län inte matchar. Bland nyanlända i länet finns i dag kompetens inom bristyrken som saknar ett arbete, samtidigt som företag spenderar resurser på att rekrytera utomlands via immigrationsmässor.

I januari var arbetslösheten bland utlandsfödda 21,5 procent jämfört med 2,7 procent för inrikesfödda. Syftet med torsdagens mässa var att hjälpa företag att få tillgång till rätt kompetens, på rätt plats och i rätt tid samtidigt som man vill lösa utanförskapet.

Raziyeh Hashemi från Afghanistan var en av besökarna på mässan.

Fick broschyrer

– Jag har ännu inte fått mitt personnummer och väntar på uppehållstillstånd, så jag tittade bara runt lite, berättar hon och visar några broschyrer från företag som hon träffat på under mässan.

Bashan Hdaib från Syrien tittade runt på mässan och var öppen för det mesta.

– Jag har inte bestämt mig för om jag vill börja plugga direkt till någonting efter att jag blivit klar med gymnasiet eller om jag ska jobba och tjäna lite pengar först, säger han.

John Wibrand och Kim Vindemarker från Cybercom group var två av utställarna på mässan. Det var andra året som deras företag var med på mässan.

– Vi försöker hitta personer som kan vara aktuella att anställa. För det krävs att du har relevant utbildning eller erfarenhet. Vi har lite olika tjänster, men till stor del handlar det om programmerare, berättar John Wibrand.

– Vi försöker hitta folk via olika kanaler och tänkte att vi testar även detta. Många har frågat oss vad vi har för sorts produkter och vilken utbildning som behövs, säger Kim Vindemarker.

Hjälp med språket

För den som hade svårt med språket fanns Saadat Musa och Milad Darwich från Arbetsförmedlingen till hands och hjälpte till att tolka. Saadat Musa kan bland annat tigrinska, som bland annat talas i Eritrea, och Milad Darwich kan arabiska.

– Många är utbildade som kommer till Sverige, men språket kan vara ett hinder. Samtidigt måste man kunna lite svenska för att fungera på arbetsmarknaden också, säger Milad Darwich.

Under dagen har de bland annat fått svar på frågor om vad som krävs för att få en anställning och annat som rör kulturella skillnader och hur man ska vara för att få ett jobb.