Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Undersökning av vattnet blir film

Hur rent är egentligen vattnet i Vättern där dricksvattnet tas ifrån? Under lördagen gick dykare ner för att se hur det egentligen ligger till med vattnet vid reningsverket i Munksjön, då fiskarna kan röra sig mellan Munksjön och Vättern. Samtidigt pågick en inspelningen av en film om Vätterns vatten.

Vätternfonden har fått bidrag från en stiftelse för att göra en undersökning och granskning av Vätterns tillstånd. Det ska också göras en film som ska vara klar i slutet av våren. Politiska partier var inbjuda att delta vid undersökningen, men det var endast Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna som fanns representerade på platsen.

Det var dykarna Kjell Andersson och Andreas Voss som skulle undersöka vattnet vid reningsverket. Kjell Andersson är en legend i dykarkretsar som den som undersökte vattnet i Öresund och som lyckades rädda vattnet där 1988. Det gjordes även då en undervattensfilm och det hela ledde till en demonstration där 10 000 personer krävde ett stopp av utsläppen i vattnet. Kjell Andersson lyckades förändra hela området kring Öresund, som tidigare varit extremt förorenat.

– Över 20 år senare kom man fram till att fisken inte innehåller så mycket dioxin längre. Det här är den största återhämtningen som skett i något vatten på planeten som jag känner till. Så man ser här att det går att åtgärda saker bara man tar tag i problemet, berättar Andreas Voss från Vätternfonden.

Legend i dykarkretsar

Kjell Andersson har suttit 30 år som forskare vid Lunds universitet och har åkt runt över hela landet som miljökontrollant.

– Det finns en sak som man kan se över ytan och en annan när det gäller det som finns under ytan och det är det som är under ytan som är det som är oroande. Det var därför Öresundsfonden bildades för att rädda vattnet och nu har vi bildat Vätternfonden, berättar Andreas Voss, som vill ta reda på hur det verkligen är ställt med vattnet i Vättern.

Han vill att såväl kommuner som allmänheten ska få upp ögonen för hur vattnet i Vättern hanteras. Det är första gången man gör en sådan här stor undersökning. Förutom att vattnet i Munksjön vid Simsholmen undersöktes gjordes även en koll av vattnet på andra sidan, vid de gamla fabrikerna.

– För mig är det en gåta att man kan få ha dessa utsläpp i Vättern när det är en dricksvattentäkt. Fiskarna rör ju sig mellan Munksjön och Vättern. Vi ska titta på hur det ser ut i de gamla fiberbankerna efter pappersfabriken. Vi tittar på konsistenser, strömmar åt bägge håll och vi tar prover för att se om det finns höga halter av kvicksilver. Provtagningen gjordes 1972 och 1989, men man borde göra en bättre undersökning nu i modern tid, säger Kjell Andersson, som undrar hur det påverkar Vättern när det exempelvis regnar vid avloppen som går ut i Vättern.

”Mycket storpolitik”

Willy Neumann (V) är oroad för vattnet och det var därför han fanns på plats under undersökningen. Han lyfter fram risker med exempelvis gruvprojektet i Norra Kärr som ett exempel där man borde ha mer koll på Vättern och riskerna som finns.

– Vid häftigt regn kan metaller rinna ut i dricksvattnet. Man säger att det handlar om att ta fram jordartsmetaller för att ta fram grön el, men det finns en EU-fråga här också och Försvarsmakten har också ett intresse i det hela. Det är mycket storpolitik inblandat då exempelvis man i Bryssel tycker att det vore tacksamt att starta upp en gruva i Sverige för att man slipper inblandning från annat håll, säger Willis Neumann.

Han är också oroad för att Försvarsmakten tränar med flygvapnet över Vättern och ifrågasätter varför de inte kan träna någon annanstans än över en vattentäkt.

”Vill bevara vattnet”

Ida Kors (SD), som också fanns på plats vid undersökningen, sitter som ersättare i miljö- och hälsoskyddsnämnden och uppger att hon är engagerad just i frågor kring Vättern.

– Vätterns vatten är verkligen något vi vill bevara och det är också en speciell natur runt omkring Vättern. Om Vättern blir förorenad är det en lång processtid innan föroreningarna kan tas bort, säger hon.

Kjell Andersson tycker att man ska värdesätta Vättern mer.

– Vi har ingen aning om hur det ser ut i vattnet och hur fisken rör sig i alla dessa utsläpp. Att säga att något sker genom egenkontroll tycker jag inte är att lita på, säger han.

Jnytt-TV: I filmklippet berättar dykarna mer om hur de ser på vattnet och varför de anser att det behöver kollas.