Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bildspel: ”Industrin går på högtryck”

1 200 utställande underleverantörer möter tusentals inköpare, produktutvecklare, konstruktörer och företagsledare från hela industrin undermässan Elmia Subtractor, som började under tisdagen och pågår till och med fredag.

Elmia Subtractor är Sveriges största industrievent och har i år flera hundra nya företag sedan förra året. Utvecklingen inom tillverkningsindustrin går snabbare än någonsin och på mässan går det att spana mot framtidens trender.

– Den röda tråden på årets Elmia Subcontractor är industrins höga utvecklingstakt. Jag tycker vi tillsammans med alla utställare lyckats skapa ett otroligt innehåll och visar med eftertryck att Sverige är ett industriland att räkna med, säger Karla Eklund, mässansvarig, som säger att industrin går på högtryck.

– Företagen har just nu fullt fokus på leverans men det är samtidigt ett positivt tecken för fortsatt tillväxt att mässan är fullbokad och att besökarna kommer hit. Det betyder att man ser framåt och aktivt söker nya tekniker och lösningar. Med tanke på hur hög utvecklingstakten är i dag så är det en överlevnadsfråga att hålla sig uppdaterad., säger Karla Eklund.

Under tisdagen hölls bland annat en mingellunch med speciellt inbjudna gäster. Kommunalråd Ilan De Basso (S) passade på att småprata med Vlastimil Janecky från Tjeckiens handels- och näringsdepartement. Departementet hade en egen monter på mässan.

– Vi har pratat om allt, exempelvis politiska frågor. Jag har blivit inbjuden till en sammankomst på torsdag och jag bjöd i min tur in honom till rådhuset för att visa andra delar av Jönköping, berättar Ilan De Basso.

Danmarks ambassad på besök

Elisabeth Manford och René George Jensen från Danmarks ambassad fanns också på plats.

– Jag hoppas få prata lite med kommunen om hur de ser på utmaningen att bygga skolor och förskolor. Kanske kan vi utbyta erfarenheter, säger Elisabeth Manford.

På mässområdet pågick även en paneldiskussion om hur små och medelstora företags innovationskraft kan stärkas. Parallellt gick det att bara strosa runt i mässområdet och prata med utställarna.

Snöskoter visades upp

Eric Stjärklint och Alexander Lindgren, som går i tvåan på Bäckadalsgymnasiet, besökte mässan.

– Vår lärare tyckte att vi skulle gå. Vi går inriktning teknik, så det är det här som vi ska jobba med i framtiden, säger Alexander Lindgren, som vill jobba med bilar i framtiden.

Tobias Carlsson och Patrik Olsson från AQ Enclosure Systems fanns på plats på mässan med en monter där de bland annat visade upp en sportigare variant av snöskoter.

– Lynx snöskoter har 165 hästkrafter och är jättesnabb, berättar Tobias Carlsson.

Under onsdagen på mässan kommer underleverantörsbarometern att presenteras.

– Industrin står inför en rad teknikskiften som inte bara påverkar vad och hur man tillverkar utan hur hela leverantörskedjan ser ut. Att vara med tidigt i processen hos kunden och att samarbeta tätt kommer vara lite viktigt som att erbjuda kunden den senaste tekniken. Elmia Subcontractor är tillverkningsindustrin språkrör och nav och vi jobbar mycket med att ha ett brett program som täcker in företagens framtidsfrågor, säger Karla Eklund, som avslutningsvis säger att det är hos varje individuellt företag som utvecklingen sker.

Läser du i appen, tryck här för att se bildspelet.