När ekonomin hackar hos flera lokala idrottsföreningar finns det fyra som har en tämligen säker inkomst varje månad i form av Idrottens Bingo i Huskvarna. Bingohallen drivs som franchise av Cyrus, Husqvarna FF, Huskvarna Kanotklubb och Brahe Basket, och inbringar varje månad viktiga pengar i verksamheterna.
– Vi jobbar för de här klubbarna och allt överskott går till dem, säger verksamhetschefen Marianne Magnusson.
Pengarna går in i ungdomsverksamheten och gör att ungdomslag bland annat kan åka iväg på läger och tävlingar.
– Det är väldigt viktiga pengar. Klubbarna behöver ju inte aktivt jobba själva med detta, men pengarna kommer in varje månad ändå.

Mycket fördomar
Idrottens Bingo finns över hela Sverige, med flera olika franchisetagare runt om i landet.
– Vi snålar och sparar så gott det bara går, men samtidigt gäller det att ha en bra arbetsmiljö och göra det trevligt för kunderna, menar Marianne.
Bingohallen har öppet alla dagar om året, bortsett från fem. Och samtidigt som fördomarna flödar gör Marianne sitt allra bästa för att sprida en korrekt bild.
– Jag hade själv en massa fördomar innan jag började här, men de stämmer inte alls. Målgruppen är inte bara kvinnliga pensionärer utan alltifrån 18-åringar och uppåt. Vi har jättemycket ungdomar här och lika mycket män som kvinnor. Alla yrkeskategorier är också representerade, säger hon.

Firade bröllopsdag
Anledningarna är flera till varför just bingohallen verkar vara en populär aktivitet. Folk kommer från både Nässjö och Värnamo.
– Man får en gemenskap, men samtidigt behöver man inte vara social. Det är inget tvång. Det är även en avkopplande miljö.
I morgon fyller bingoverksamheten 54 år i Sverige. I Huskvarna har Idrottens Bingo funnits sedan 1980.
– Det är bingo 2015, inte 1980. Det händer massa nya grejer hela tiden, i dag sköts allting till exempel genom datorer, förklarar Marianne, som även passar på att berätta om när ett par firade sin bröllopsdag i bingohallen.
– Det var lite kul att de åkte ända hit för att fira det.