Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Blinda och gravt synskadade behöver stöd

Länstrafiken vill maximera möjligheten att samplanera färdtjänstresor.

Det är självklart rimligt att resenärer samåker i de flesta fall, men det skapar problem i vissa situationer. När vi gör vissa länsresor blir vi hämtade flera timmar innan den tiden som vi ska vara framme, så att det ska gå att lägga till ytterligare passagerare på samma tur.

I många fall blir det dock ingen samåkning, utan vi åker direkt till vår destination. Då får vi ibland vänta i en timme eller ännu längre på platsen, om vi inte kan få kontakt med någon på det aktuella stället, som har möjlighet att möta upp oss så tidigt.

Vi har enligt en tolkning av reglerna inte rätt att ta med en ledsagare i färdtjänstbilen. I färdtjänstlagen står det att man bara har rätt till det om man har behov av hjälp under själva resan. Detta tolkas då av länstrafiken som att man inte klarar sig under bilfärden.

Vårt behov ser dock annorlunda ut. Vi klarar naturligtvis av bilfärden utan extra hjälp, men har behov av stöd när vi kommer fram, tills dess att vi kan få hjälp på plats!

Som blind eller gravt synskadad är det omöjligt att orientera sig på okända platser. Vi kan t ex inte gå på toaletten eller gå och köpa en dricka på egen hand medan vi väntar. Vi kan också känna oss oroliga när vi inte vet vad som händer på en okänd plats. Det går alltså inte att jämföra denna situation med den som uppstår då seende personer reser med den allmänna kollektivtrafiken och kommer fram långt före önskad tid.

Att kunna resa tryggt och säkert är en mänsklig rättighet.

Ge oss rätt till ledsagare i färdtjänsten eller gör det möjligt att plocka bort samåkningarna i de fall då vi inte kan få tag i någon, som kan möta upp oss en timme i förväg!

Synskadades Riksförbund Jönköpings län

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel