Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Blogg: En misslyckad säsong

 
Superettan 2018
Visa alla artiklar

Jönköpings Södra ser ut att rädda kontraktet i superettan. Men oavsett hur det går i avslutningsmatchen mot Norrby måste säsongen ses som misslyckad, skriver Jnytts Adam Jönsson i veckans sportblogg.

Jesper Svensson lade bollen till rätta på straffpunkten. Klockan hade tickat upp på 92 minuter. Det här var sista chansen.

J-Södra-profilen hade redan bestämt sig. När han sprang fram slog han till bollen lågt till höger. Landskronas Amr Kaddoura gick åt vänster.

Mål. 2–1 på tavlan och tre dunderviktiga poäng med i bussen hem till Småland.

Straffen – som var den andra för gästerna på sex minuter och högst tveksam – innebar medstuds för J-Södra under en säsong som i princip endast varit motstuds.

När nu en match återstår av årets superetta kan vi nästan konstatera att gröntröjorna spelar i Sveriges näst högsta division även nästa säsong. J-Södra kan förstås fortfarande att trilla ned på en kvalplats men ska förlora med en bunke mål samtidigt som andra lag ska lyckas pricka in särskilda resultat.

Men oavsett hur det ser ut i serieepilogen får det här ses som en misslyckad säsong.

Det började med en felrekrytering av Jörgen Wålemark i början på december 2017. Tränaren sade sig vilja spela en mer passningsorienterad fotboll, vilket hade varit klubbens signum under Jimmy Thelin.

Klubben höjde förväntningarna men sjönk direkt i tabellen.

För efter tre raka förluster i serieinledningen och otaliga långbollar i luften fick Wålemark packa väskan.

Höjde förväntningarna – sjönk direkt

Det var förstås inte bara Wålemarks fel att J-Södra började säsongen på ett uselt sätt. En tränare kan till exempel inte lastas för om hans spelare skjuter över, utanför och rakt på målvakten från bra lägen.

Men den nya tränaren styrde klubben på en kollisionskurs med sin egen identitet. Bytet var nödvändigt men inte nödvändigtvis helt lyckat.

För när Christer Persson och Stefan Jörgensen tog över huvudansvaret kunde de visserligen stabilisera blödningen. Men såret förblev öppet.

Laget hamnade i den nedre delen av tabellen och har sedan dess aldrig lyckats ta sig därifrån. Spelet har hackat, målen uteblivit (bara Gefle har gjort färre) och flytet runnit i väg.

Entré Andreas Brännström

Så i somras kom nästa tränarrockad. Andreas Brännström klev in, Christer Persson tog ett steg tillbaka och Stefan Jörgensen hoppade ned till J-Södra II igen.

Poängmässigt har det fortfarande varit svajigt för J-Södra. Men någonstans har tänkaren Brännström börjat mejsla fram en idé, en fotbollsfilosofisk tanke och kanske den identitet som varit lite försvunnen efter att Thelin flyttade till staden där det alltid verkar regna.

För även om klubben kämpat för att undvika den där kvalplatsen som väcker hemska minnen för Södrafansen har spelet i seriens slutskede – till mångt och mycket – sett bättre ut.

Brännström har hjälpt Alexander Jallow till en ännu bättre form (vilken också kan mynna ut i ett par miljoner för J-Södra i en spelarförsäljning). Amir Al-Ammari har fått styra mitten med sin känsliga vänsterfot. Fredrik Olsson blev för en kort stund Smålands svar på Ole Gunnar Solskjaer.

Det finns en auktoritet i J-Södras spel nu, vilken var som bortblåst under vårsäsongen.

Den nytillsatte tränaren – som har kontrakt över säsongen 2020 – vågade också sätta sin prägel på laget genom att byta målvakt när det brände till som mest. Inför ödesmatchen mot Gais stod helt plötsligt Carljohan Eriksson i målet – och höll nollan. Mot Landskrona i omgången efter var det återigen finländaren som vaktade buren.

Det var kanske inte de två tuffaste matcherna Eriksson gjort i sin karriär. Men det sände en signal som var tydlig.

Från tränarrockad till spelarrockad

Brännström kan komma att betyda ännu mer – likt Jimmy Thelin – när han nu får en hel vinter och försäsong att bygga sitt J-Södra. När han klev in i augusti tog han över ett smått brutet lag och skulle egentligen bara förvalta sitt manskap på rätt sätt för att undvika ett totalt fiasko.

Nu ser Gröntröjorna ändå ut att rida ut den storm som varit säsongen 2018. Men det är långt sämre än förväntningen om att tillhöra toppen.

Tränarrockaderna måste bytas ut mot en viss spelarrockad efter säsongen. Då kan Brännström få bygga det lag som fansen hoppas ska ta klubben tillbaka till den yttersta eliten.