Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Blogg: Förklaringen till HV-succén

 
SHL 2018/19
Visa alla artiklar

HV71 har tagit sig ur svackan. I veckans sportblogg ger Jnytts Adam Jönsson sin syn på varför laget helt plötslig blivit en vinstmaskin.

Tre matcher. Tre segrar. Nio poäng. Nytt hopp.

Den senaste tiden har varit en totalvändning för HV-fansen. Supportrarna har kunnat se tillbaka på knappt två veckor av fullständig framgång.

En krigarseger mot Rögle följdes upp med en jätteinsats mot Växjö och därefter en mos av Mora.

Jag var inte den största förespråkaren av det tränarbyte som HV71 genomförde kort efter förlusten mot Malmö på straffar.

Jag tyckte inte att Lindbom kunde lastas för allt som dittills hade gått snett. Jag tyckte inte att Stephan ”Lillis” Lundh var den helt nya och fräscha rösten som sades behövas. Men jag är inte dummare än att jag ser förvandlingen – om än en kort sådan.

Så vad är det som har gjort att laget nu lyft. Jag ser flera anledningar.

Gör mål från heta ställen

När Jonas Gunnarsson (vi ska återkomma till honom) pratade med media efter 6–0-krossen mot Mora pratade burväktaren om varför HV71 helt plötsligt har fått i gång målskyttet.

– Vi har gjort många bra saker tidigare men vi har jobbat ytterligare lite på att ta oss in i de heta områdena. Det är lite klyschigt men det är där många mål görs. Vi började bli bättre på det redan under de sista förlustmatcher, sade Gunnarsson.

Och han har rätt.

Jag har ingen data för att backa upp mitt påstående – avancerad statistik har ju blivit omskrivit på sistone – men känslan är att HV tar fler skott från farliga positioner än innan. Där har ju Corsisiffrorna varit lite missvisande.

Om vi kikar på målen som gjordes mot Mora, det är visserligen ett litet urval men funkar ändå rätt bra, ser vi förändringen.

• Simon Önerud styrde in 1–0 precis framför mål.

• Sebastian Wännström stod helt rätt placerad lite vänster om stolpen i powerplay och rakade in 2–0.

• Isac Brännström slog in en retur några centimeter från målgården när han smällde in 3–0.

• Markus Ljungh stod rätt placerad i slottet när han serverades av Tedenby till 4–0.

• Johan Johnsson stal en puck, skar in framför mål och lade in 5–0.

• Simon Önerud tog sig in på mål och slog in en retur till 6–0.

En av anledningarna är Jonas Holmström. J20-tränaren befordrades till assisterande tränare och har jobbat med det offensiva spelet. Du kan höra vad han säger om offensiven den senaste tiden i videon här under.

Ruggigt bra målvaktsspel

En del av kritiken under säsongen har varit att HV71 inte har en tydlig förstamålvakt. Jonas Gunnarsson och Felix Sandström har turats om.

En delförklaring har förstås varit att den förstnämnde under stora delar av inledningen av säsongen hade problem med värmeeksem.

Med att göra lite justeringar i sin utrustning har nummer 37 kommit till rätta med problemet och nu också blivit nummer 1 – i alla fall i HV71.

Det ska sägas att Gunnarsson gjorde flera bra insatser redan innan tränarbytet. Men de senaste matcherna har 26-åringen varit enormt bra.

Borta mot Rögle för en dryg vecka sedan var en av målvaktens bästa matcher den här säsongen. När hemmalaget kom i våg efter våg – mycket tack vare HV-spelarnas fäbless för att sitta i utvisningsbåset – stod han pall för allting. Det var skott från backposition, försök från nära håll och luriga skott från kanten.

Gunnarsson var bra på nytt hemma mot Växjö när den regerande mästaren hade vittring på en vändning.

Mot Mora fick burväktaren bara 18 skott mot sig men räddade samtliga. Ett bra försvarsspel, absolut. Men när gästerna väl kom till lägen var målvakten fokuserad och noggrann.

Två nollor på de tre senaste matcherna och fyra totalt gör Gunnarsson bäst i serien i den här statistiken.

Poängspelare får förtroende

Ser ni vad som har hänt med Sebastian Wännström? När poängspelaren väl får spela i en kedja med andra poängfarliga spelare smäller det.

Två mål och en assist på de tre senaste matcherna talar sitt tydliga språk.

När forwarden nu får det förtroende han förtjänar ser de flesta hur bra och målfarlig han är. Här har ”Lillis” Lundh och hans tränarstab gjort en förändring som var nödvändig.

En kritik – kanske min största – mot Lindbom var att han ofta valde att matcha Wännström alldeles för sällan. Det här är en spelare som är god för en uppsjö poäng om han bara får tillräckligt med istid.

Men allt är förstås inte perfekt.

Wännström gjorde visserligen mål i powerplay mot Mora men jag tycker fortfarande att HV:s formationer i spel i numerärt överläge är något felbalanserade.

Jag hade laddat den första formation med det bästa och starkaste laget har att komma med. Det innefattar bland annat att slänga in Wännström i den formationen och kanske flytta på en spelare som Robin Figren.

En fullmatad förstaformation skulle kunna spela en majoritet av spelet i powerplay för att sedan avlastas av en något sämre men fullgod andraformation med spelare som till exempel Joakim Andersson och Christoffer Törngren, vilket var fallet i matchen mot Mora.

För den som vill grotta ner sig mer i mitt snabba argument kan läsa en betydligt djupare analys av detta här.

Glädjen har återvänt – laget jobbar tillsammans

”Lillis” Lundh pratade om glädje redan under sitt första träningspass som huvudtränare för HV71. Det har det sannerligen varit de senaste knappa två veckorna.

Laget ser ut att ha roligt tillsammans och jobbar som en enhet på ett sätt som de inte gjort tidigare under säsongen. Att det har trillat in lite poäng på kontot hjälper till förstås.

Men det är inte bara spelarna som nu har kommit samman och verkar ha sett Lindboms avsked som en väckarklocka och därmed också en viss kritik mot sitt eget agerande.

Även den, till viss del, nya tränarkonstellationen har hittat varandra snabbt. Det har synts på presskonferenserna efter matcherna.

”Lillis” Lundh tog den första borta i Ängelholm. Seger och hans första match som huvudtränare. Det var inte konstigare än så.

Efter seger nummer två mot Växjö fick den förre Växjötränaren Nicklas Rahm ansvaret att prata om insatsen som bland annat innehöll ett starkt försvarsspel när gästerna försökte forcera.

Mot Mora var det Jonas Holmströms tur att få prata med media. Kanske inte så konstigt eftersom laget gjorde sex mål och det offensiva spelet stod i fokus.

Jag kan inte bekräfta att det var exakt så här laget tänkte när de skickade upp respektive representanter till presskonferenserna.

Men visst låter det rimligt?