Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Boende skeptisk efter föroreningen

Jnytt skrev tidigare i veckan om att vattnet runt Jönköping Airport kan vara förorenat på grund tidigare brandövningar. Efter en tids provtagning vid flygplatsen och närliggande Västersjön presenterades ikväll resultaten för de närboende. Resultatet visade att det fanns föroreningar i liten mängd i området. - Jag är lite skeptisk, säger en av de boende i området.

Under onsdagskvällen hölls ett möte för alla boende runt om Jönköping Airport och Västersjön för en presentation av provresultaten från en tids tester av marken och i Västersjön. Anledningen var att man misstänkte föroreningar i området på grund av tidigare brandövningar runt flygplatsen där man använt skumbildande släckningsmedel innehållandes det skadliga ämnet PFOS.

"Jag är lite skeptisk"

Ämnet som är väldigt rörligt och svårnerbrutet finns överallt i vardagssaker och kan vara cancerframkallande om man skulle få i sig stora mängder. Ämnet är dock endast skadligt om man intar det via munnen.

Resultaten som togs upp på mötet visade att området hade ett visst antal PFOS i mark och vattnet. Specialisten Karin Öhman redovisade låga halter i sjön och runtom området med en aning högre halter i brandövningsområdets mark och bäckar, men att ingen större spridning av ämnet har skett. Öhman menade dock att nya prover behöver tas för att få ytterligare information, bland annat från de boendes brunnar.

- Det presenterades ju så mycket värden som inte sa oss så mycket. Visst, det verkade se bra ut, men man vet ju inte hur många gånger man har mätt och kollat. Jag är ändå lite skeptisk trots de positiva beskeden, säger en boende i området, till Jnytt.

Inte skadligt för djur eller människor

Projektledare för trafikverket Niklas Löwegren tycker det för närvarande känns tryggt, men att nya prover behövs tas.

- Utifrån det vi vet nu känns det ganska tryggt. Vi vet ju att det är föroreningar i det närliggande området runt brandövningsplatsen, men att det inte har spridit sig till resten av området. Det behövs göras fler prover så osvuret är bäst skulle jag säga, säger Löwegren.

Andreas Bengtsson som är miljö och hälsoinspektör från naturvårdsverket berättade under mötet att de pågående åtgärder som i nuläget görs är att hitta nya områden för ny provtagning och att det ska ske en installation av kommunalt avlopp och vatten. För övrigt ska undersökningen fortsätta för att senare göra en fullständig riskbedömning. Av läget nu att döma, har naturvårdsverket bedömt att det inte fanns någon risk för människor eller djur att bada eller dricka i sjön eller närliggande vatten. Det ska inte heller vara någon fara att äta fisk ur vattnet.

- Jag tror risken är väldigt låg, men jag saknade en redogörelse av grundvattnets strömningsriktning som är direkt avgörande om något av de skadliga ämnena kommer till dricksvattnet, säger en annan boende i området.