I Jönköpings län har bostadsrättspriserna stigit med 3,2 procent de senaste tre månaderna medan villapriserna visat på en uppgång med 1,3 procent. Det senaste året har priserna på bostadsrätter stigit med 10,6 procent medan villapriserna stigit med 9,3 procent.

– Utbudet av bostäder till salu har ökat senaste månaden – fler vill sälja nu om det ekonomiska läget skulle bli mer osäkert framöver. Samtidigt har människor ett stort behov av att flytta och räntorna är låga, vilket gör att många bostadsaffärer genomförs, säger Marcus Svanberg, vd för Länsförsäkringar Fastighetsförmedling, i ett pressmeddelande.

"En negativ inverkan"

– Coronapandemin har en negativ inverkan på bostadsmarknaden. Det är sannolikt att arbetslösheten ökar och möjligheten att byta bostad minskar. De med små marginaler i boendeekonomin bör planera för hur en ihållande konjunkturnedgång, undantagsregler för amortering och förändrade arbetsförhållanden skulle kunna påverka det egna hushållet.

Det senaste året har villapriserna stigit i samtliga län utom Dalarna, som visar en nedgång med 1 procent. Mest har villapriserna ökat i Jämtland – upp 15 procent. Bostadsrättspriserna har ökat mest i Västerbottens län med en uppgång på 12 procent. På Gotland har bostadsrättspriserna backat med 6 procent under året, vilket är mest i landet.

22 villaaffärer

I statistiken framgår dessutom att det under årets tre första månader gjordes sammanlagt 22 affärer med villor i Mullsjö kommun. Det kan jämföras med 19 vid motsvarande tid i fjol. De sålda villorna i Mullsjö kommun hade ett genomsnittligt pris på 1,9 miljoner kronor.

Däremot såldes det 14 villor i Habo kommun, jämfört med 20 under motsvarande period förra året. De sålda villorna hade ett genomsnittligt pris på 3,2 miljoner kronor.

I Jönköpings kommun är snittpriset 3,7 miljoner kronor för en villa och 2,1 miljoner för en bostadsrätt.

Det visar ny statistik från Svensk Mäklarstatistik som Newsworthy har analyserat.