Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Brandrisk – så agerar räddningstjänsten

Skogsbrandsrisken ökar i Jönköpings län och bedöms under helgen nå oroväckande höga nivåer. Nu höjer räddningstjänsten beredskapsnivån och uppmanar alla till extra försiktighet i skog och mark.

Det har varit ett par veckor med sol och begränsad nederbörd i Jönköpings län och nu går räddningstjänsterna i länet ut med att man bör undvika öppen eld, fyrverkerier eller gnistbildande verksamhet så långt det går.

Dagligen genomförs analyser av experter inom länets räddningstjänster och just nu visas det på höga riskvärden för brand i skog och mark. Eftersom det varit höga temperaturer och en minskad fuktighet i både marken och i luften så uppger räddningstjänsten att bränderna kan spridas och krypa långt ner i marken.

Kör med brandflyg

– Vi har förbereder oss på att hantera helgens ökade brandrisk men hoppas på att inte behöva genomföra våra planer. Vi kommer att införa flygningar med skogsbrandsflyget för att öka möjligheterna att upptäcka brand i ett tidigt skede, säger Johan Nilsson, räddningschef i beredskap för Jönköpings län, i ett pressmeddelande.

Det är ännu osäkert hur vädret blir i nästa vecka, men det tros bli nederbörd och därför har det inte utfärdats något eldningsförbud. Men läget analyseras regelbundet.