Erik Brännström sågs för all del som en talangfull back inför säsongen. Men att han skulle genomgå den utveckling han gjort var det få, om ens någon, som kunde förutspå.

– Det var tänkt att jag skulle få börja spela med J20, men jag fick spela mer och mer och kom plötsligt upp i 100 minuter. Och sen har det rullat på, säger han till Jnytt när vi träffas i Sandagymnasiets kafé.

Trodde du själv att du skulle få spela så mycket?

– Nja, inte riktigt, det var åtta backar i a-laget och det kändes som att jag var långt ifrån. Men när jag gick upp så kändes det bra.

Vad tror du själv är anledningen till att det gått så bra?

– Jag tycker jag och Borgman har fått igång ett bra spel tillsammans, men jag har även utvecklat mitt individuella spel. Jag slår snabbare passningar och hela min spelstil har blivit bättre.

Med tanke på att HV71 allt som oftast tränar på förmiddagarna tar skolan stryk för Brännström. Han säger att fokuset ligger på hockeyn och att det inte blir mycket tid i skolan.

– Självklart har jag skolan lite i bakhuvudet och det är klart man sätter sig och pluggar någon kväll och sådär. Jag gör så mycket som är möjligt, berättar han och säger att han trivs i plugget när han väl är på plats.

– Jag trivs jättebra, det är 11 hockeykillar från J18 och J20 i klassen så vi har roliga dagar i skolan.

Han är född och uppväxt i Nässjö, men sedan drygt två år bor han i Jönköping. Tillsammans med sin storebror och kusin delar de en lägenhet. Erik är yngst, men på frågan om det innebär att det alltid är han som diskar skrattar han till.

– Det hade man nästan kunna tro, men vi delar upp det och så har vi diskmaskin.

Vem av er lagar bäst mat?

– Jag måste säga att det är jag som lagar bäst mat. Jag har några specialare, kyckling och ris är jag bra på.

Slutspelet som nu närmar sig blir Brännströms första på seniornivå. Han säger att det är dags för HV att skrämma bort kvartsfinalsspöket och 17-åringen ser mycket fram emot att få spela slutspel framför hemmapubliken i Kinnarps Arena.

– Det har varit grym stämning med mycket folk när jag varit och kollat själv. Och det blir nog en bättre känsla på isen, det måste vara magiskt att vara där.

Han tycker att HV:s trupp är både bred och spetsig med spelare som kan avgöra matcher i alla kedjor. Hela lagmaskinen är bra i år säger Brännström, som är en av nio backar som slåss om sju platser i matchtruppen.

– Jag hoppas få spela så mycket som möjligt. Vi är nio backar så det är hård konkurrens.

– Vi har en hög lägstanivå och känner en trygghet. Även om vi inte har vår bästa dag så gör alla jobbet, fortsätter han.

Hur långt kan det räcka?

– Jag tror mycket väl att det kan räcka till guld. Vi har ett riktigt bra lag.

– Det hade varit grymt, jag har inte vunnit något stort så det hade varit det största jag varit med om. Vi har spelare i laget som vunnit tidigare och vet vad som krävs.

Hur det än går i slutspelet har Erik Brännström en intressant sommar framför sig. Han har en NHL-draft att se fram emot. I Nordamerika uppdateras topplistan över vilka spelare som tippas gå högt regelbundet, och Brännström hänger med. Han har hyfsad koll på de andra spelarna som tros blir valda tidigt.

– Lite koll har jag, jag har spelat lite turneringar mot dem och sådär. Jag tror Nolan Patrick går etta, han är väl bäst, avslutar Brännström som i den senaste rankingen placerades som nummer 17.