Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Brev från 1200-talet kan bli rättsfall

Jönköpings kommun fortsätter att kämpa för privilegiebreven för Jönköping och Gränna. Nu kan ärendet bli rättsligt prövat.

Nyligen kom beskedet att Riksarkivet kräver tillbaka det privilegiebrev som Magnus Ladulås utfärdade år 1284. Dokumentet är det äldst bevarade privilegiebrevet i Sverige, som någon svensk stad fått, och det förvaras i Jönköpings stadsarkiv. Riksarkivet ser hellre att detta brev i stället ska förvaras på Landsarkivet i Vadstena.

Samma sak gäller Grännas privilegiebrev från år 1652 och ytterligare privilegiebrev för Gränna och Jönköping.

Jönköpings kommun är emellertid motståndare till dessa planer och är beredd att pröva frågan rättsligt.

– Privilegiebreven är unika och en väldigt viktig del av Jönköpings historia. De har förvarats här i flera hundra år och är dokument som binder ihop vår historia med nutiden. Det finns, som vi ser det, ingen anledning att de ska flyttas från sin historiska hemvist, säger Ann-Marie Nilsson (C), ordförande i kommunstyrelsen, i ett pressmeddelande.

"Finnas en poäng"

Hon står bakom skrivelsen tillsammans med stadsjurist Lars-Åke Svensson.

– Vi anser att det kan finnas en poäng med en rättslig prövning. Breven hör hemma i Jönköping och har alltid förvarats här. Lånehandlingen är en rent administrativ åtgärd och syftet var att privilegiebrevet skulle bli kvar i Jönköping för evigt, säger han i pressmeddelandet.

Jönköpings kommun räknar med att lämna in stämningsansökan under januari-februari 2020. Kommunen har inte för avsikt att medverka till ett överlämnande av privilegiebreven.

På 1980-talet gjorde Riksarkivet en inventering och då skrevs det ut lånekvitton för stadsprivilegiebreven. Breven har dock förvarats i Jönköping under flera hundra år.