Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bris: Julen svår tid för många barn

För barn som känner sig ensamma eller är utsatta i sin familj blir jullovet en tuff period. Det vittnar hjälporganisationen Bris om.

Julen kantas av idylliska berättelser om gnistrande vinter och mysiga stunder med nära och kära. För många är det en tid av förväntan, men också av besvikelse.

– Barn som mår dåligt, som är utsatta i familjen eller har föräldrar som dricker för mycket har det så alla dagar om året, inte bara på julafton. Men det kan bli extra jobbigt just då eftersom många bär på förväntningar och hoppas att julen ska bli bra, säger Sara André, kurator på Bris, i ett pressmeddelande.

Tusen barn söker stöd

Förra jullovet hade kuratorerna på Bris runt 1 000 kontakter med barn som självmant sökte stöd. Vanliga ämnen under jullovet är berättelser om ensamhet och om bråk hemma.

När skolan har stängt och andra stödkontakter försvinner blir barn som mår dåligt ensamma med sitt mående. Ledigheten innebär ofta mer tid med familjen och större risk för konflikter i hemmet.

En del barn går runt med en klump i magen under lovet, med föräldrar som är osams och stressade. Har familjen det ekonomiskt tufft blir det ofta påtagligt under julen, när pengarna inte räcker till, menar Bris.

”Känner sig ensamma”

– Redan nu inför julen får vi in samtal från barn om oro för hur det ska bli. Att känna sig ensam och isolerad från omvärlden är återkommande i barns samtal till Bris under jullovet, säger Magnus Jägerskog, generalsekreterare.

Julen är också en tid när många vuxna dricker alkohol. För barn som far illa av vuxnas drickande är det sällan bara då det sker – men sveket på julafton kan kännas hårdare. Som vuxen kan du spela en viktig roll i ett barns liv genom att våga agera när du misstänker att ett barn far illa av vuxnas drickande, uppmanar Bris.