Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Brist slår hårt mot de äldre

Nästan hälften av Sveriges kommuner rapporterar brist på särskilt boende för äldre. I dag är det 78 kommuner som helt saknar seniorbostäder. Detta kan skapa flera problem i framåt. Under kommande år förväntas det dock byggas fler särskilda boende.

I Boverkets årliga enkät var det 127 kommuner som uppgav att de har ett underskott på särskilda boendeformer, det är en ökning från förra året då 116 kommuner uppgav att de hade ett underskott.

Dessa brister på boende för äldre kan skapa många problem, bland annat att många äldre tvingas bo kvar hemma med omfattande hemtjänst.

- Sedan kommer bekymret med att platsbristen gör att en del äldre med stora vård- och omsorgsbehov blir kvar för länge på sjukhus och genererar då inte bara kostnader och omfattande vård men också att det blir proppar i vårdsystemet.

- Dessutom skiljer det sig markant mellan kommuner hur man bedömer äldres behov av äldreomsorg, som möjligheten att få en plats på särskilt boende. Det är rimligen smartare att skaffa fram fler platser på särskilda boenden initialt, dålig vård och omsorg kostar mer i längden, säger Anna Eriksson, presschef på SPF seniorerna, i ett pressmeddelande.

I balans nu

Enligt Boverket är det i dag balans på bostadsmarknaden i Jönköpings kommun, men redan om två år förväntas bostadsmarknaden vara ur balans.

I Habo kommun finns det i dag ett underskott på bostäder, men det är något som väntas vara i balans om två år. Även i Mullsjö kommun finns i dag ett underskott på bostäder men det väntas vara i balans om först fem år.

Under 2019 och 2020 bedöms det att drygt 7000 särskilda boende för äldre kommer att byggas i Sverige och den största delen av dessa, 40 procent, står privata aktörer för. Kommunerna runt om i landet beräknas bygga 37 procent och allmännyttan 14 procent. Flest bostäder kommer att byggas i de mindre kommunerna eftersom de generellt har en äldre befolkning än storstads- och högskolekommunerna.

- Således är det troligt att det inte kommer att vara tillräckligt men det är ett steg på vägen att fler boenden väntas byggas. Vi anser överlag att det är orimligt att kommunerna inte planerar bättre vad gäller platser på särskilda boenden i relation till det växande antalet äldre och att dålig planering inte för med sig några kännbara konsekvenser – här krävs skärpning och förändring, säger Anna Eriksson.