Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Brottet som sällan klaras upp

Förra året anmäldes 14 880 inbrott i källar- och vindsförråd i hela landet, varav 285 skedde i Jönköpings kommun. Av dessa klarades endast en procent upp av polisen.

Det totala antalet anmälda förrådsinbrott har de senaste fem–sex åren legat ganska konstant i Sverige. Men det är mycket sällan som polisen får tag på den som bryter sig in i ett förråd. Endast ett av hundra förrådsinbrott i landet klaras upp, enligt statistik från Brottsförebyggande rådet, Brå.

– Vi kollar upp alla ärenden, men den här typen av brott är väldigt svåra att lösa, säger Daniel Wangler, förundersökningsledare på Polismyndigheten i Jönköping, i en kommentar.

Saknas ofta vittnen

Svårigheterna handlar om flera saker. Förråds- och vindsinbrott sker ofta i mörker eller skymundan och därför saknas det ofta vittnesiakttagelser. De flesta hyresgäster besöker inte sitt förråd dagligen. Därför kan det ta lång tid innan hyresgästen upptäcker inbrottet.

– Sedan är det ofta svårt att spårsäkra de här miljöerna som kanske är lite smutsiga och röriga, säger Daniel Wangler.

Viktigt att anmäla

Källar- och förrådsinbrott är mindre allvarliga än många andra brott. Stölderna uppgår ofta till små värden och brottet är mindre integritetskränkande än många andra brott. Trots det, är det viktigt att polisen undersöker även de här brotten. Det menar Sven-Erik Alhem, förbundsordförande på Brottsofferjouren.

– Det är viktigt att polisen gör insatser för att markera att det här är ett brott. Minst lika viktigt är det att brottsoffret anmäler inbrottet.

– Tystnadskulturen växer i Sverige och vittnesbenägenheten blir mindre. Därför är det oerhört viktigt att man anmäler förrådsinbrott, trots att de sällan blir lösta.

Dessutom kräver försäkringsbolagen att man gör en polisanmälan för att få ut på hemförsäkringen.

– Om alla som drabbas anmäler blir det lättare för oss att lägga pussel och hitta samband mellan olika typer av brottslighet i samma områden, säger Daniel Wangler.