På flera hållplatser i Habo kommun låg handstickade halsdukar – kvarlämnade, men inte borttappade. Den som hittade ett stickat plagg uppmanades att ta med det hem.

Bakom initiativet ligger Svenska kyrkan.

– Det är människor i stickcafét i kyrkan som har stickat halsdukarna. Vi hoppas att halsdukarna blir en positiv överraskning och kan skänka Haboborna glädje och värme i vintermörkret. Vi hoppas också att det väcker tankar kring vad vi kan göra för att skapa ett varmare samhälle och ta hand om varandra. Tillsammans kan vi göra skillnad, säger diakon Susanne Svanberg i ett pressmeddelande.

Idé från Luleå

Svenska kyrkan skriver i pressmeddelandet att de vill se de stickade plaggen som en symbol för att vi alla kan bidra till en varmare och mer medmänskligt samhälle.

Under hösten har hundratals personer engagerat sig runt om i landet, efter en idé från en församling i Luleå förra hösten. En del har virkat mössor, andra stickat halsdukar och en och annan vante eller raggsocka.

Att sticka eller virka ett värmande plagg som läggs till skänks på hållplatser är en rikstäckande ”kupp” som Svenska kyrkan står bakom, där ca 60 församlingar och pastorat medverkar. Det är Sjöbo församling i Skåne till Piteå i norr.