Top-toy skriver i ett pressmeddelande att anledningen till butiksnedläggningarna grundar sig i ett ändrat kundbeteende. Nu har de vänt sig till en konkursdomstol för att begära rekonstruktion.

– Det är ledsamt och beklagligt att vi måste säga farväl till duktiga kollegor, som alla har kämpat hårt för att göra Top-Toy till en sund verksamhet. Men nu måste vi fokusera på att skapa ett starkt Top-Toy som bygger på verksamhetens många sunda delar och den strategi som vi redan har kommit långt med, säger Per Sigvardsson, vd för Toy-toy.

Totalt driver leksaksjätten 226 BR-butiker och 72 Toys'R'Us-varuhus.

Totalt ska 28 butiker stängas och som del av ändringen kommer kunder hänvisas till näthandel. Upp mot 150 anställda i Sverige riskerar att förlora jobben.

Växt sig för stor

– Organisationen har växt sig för stor. Vi måste hålla det enklare och bli betydligt mer effektiva. I grunden är vi ju en retailer som ska sälja varor, säger Per Sigvarsson.

Han berättar att butikerna kommer att ha öppet precis som vanligt i julhandeln.

– Och den som vill byta julklappar efter jul kommer också att kunna göra det, säger Per Sigvardsson till 8till5.

Butikskedjorna ska enligt Top-Toys senaste siffror ha tappat två miljarder danska kronor (drygt 2,5 miljarder svenska kronor), uppger Expressen. Det negativa driftsresultatet uppgår till 149 miljoner kronor (cirka 200 miljoner svenska kronor) senaste året.

Butiken på Solåsen slog upp sina dörrar 20 oktober 2016.

FOTNOT: I en tidigare version av texten uppgavs felaktigt att BR-butiken på Asecs skulle läggas ner. Den uppgiften visade sig vara felaktig.