Från och med den 25 maj kommer butikskedjan City Gross helt sluta med automatisk kvittoutskrift. Kvitton kommer därefter endast skrivas ut på kundens begäran. I samband kommer butiken erbjuda digitala kvitton åt förmånskunder i deras egna app eller på mejl.

– Den viktigaste anledningen är att minska pappersförbrukningen för att spara miljön. Det känns omodernt att använda så mycket papper när det finns alternativa sätt att lösa det på, säger Pontus Andersson, chef för marknad och e-handel på Bergendahls Food som driver City Gross, i ett pressmeddelande.

40 ton kvittopapper

I dagens läge väljer många kunder att inte spara på kvitton som då lämnas kvarliggande mycket i butiken. Enligt City Gross egna mättning skrevs cirka 10 miljoner meter kvittopapper ut motsvarande 40 ton.

– Vi har nästan uteslutande fått positiva kommentarer från kunder. Vissa har till och med tackat oss för initiativet. Det har stärkt oss i att detta är rätt steg att ta och nu inför vi förändringen i samtliga butiker, avslutar Pontus Andersson.

Enligt Svensk Handel skrivs årligen omkring 1,7 miljarder kvitton ut i Sverige vilket motsvarar cirka 60 000 träd.