Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Cajtofts nya mål efter knäskadan

 
Superettan 2018
Visa alla artiklar

Anton Cajtoft fortsätter sin rehabilitering efter den svåra knäskadan i höstas. I en intervju med Jnytt berättar J-Södramålvakten om vägen tillbaka, målbilderna och framstegen i träningen.

Anton Cajtoft skiner i takt med solen när han slår sig ned med en tallrik lunch på trädäcket på J-Södras träningsanläggning Odensberg i Jönköping.

Den 24-årige målvakten spricker upp i ett leende på frågan om hur han mår.

– Jag mår bra, tycker jag. Det är klart man saknar fotbollen. Men någonstans så måste du ha rätt fokus för att klara av en sådan här period på bästa möjliga sätt, säger Cajtoft.

– För mig handlar det hela tiden om att tänka på nästa träning och göra den så bra som möjligt. Om du går in med inställningen att varje träningspass kan göra dig bättre så går det ganska lätt om man har det fokuset.

Det är snart nio månader sedan J-Södras förstamålvakt lade sig ned i smärtor på Stadsparksvallens gräs i den andra kvalmatchen mot Trelleborgs FF. Cajtoft fick ett tvärstopp när han satte ned foten i det hösttunga gräset. Kort senare kom beskedet att målvakten fått en fraktur på knäskålen. Hans andra allvarliga knäskada på ett drygt år.

Då: snöslask, en tung skada och kvalförlust som innebar degradering till superettan.

Nu: sommar, stekande värme och framsteg i rehabiliteringen.

Stora framsteget

Cajtoft har steg för steg kunnat trappa upp träningen under året. Han har bland annat börjat kunna slänga sig igen, även om det bara rör sig om ett håll och att landa på en madrass.

– När man kör rehab så strävar man efter att ta det lite framåt hela tiden. Man kanske kan lägga på lite vikt på en övning. Om du ökar med ett halvt eller ett kilo känner du att du har gjort förbättringar. Jobbar du på så hela tiden så ser du skillnaden och känner den själv. Då når man hela tiden små platåer, säger Cajtoft.

– Det är skitkul nu när man får slänga sig. Då har man verkligen tagit ett steg. Det är åt det benet som inte är skadat men det ger mig så mycket energi att få vara med i sådana övningar.

Det är förstås inte första gången målvakten går igenom en lång rehabilitering. I säsongens tredje match 2016 åkte Cajtoft på en korsbandsskada och blev borta resten av säsongen.

– Jag känner själv att jag kom stark ur den perioden. Och den är med mig under den här resan också. Jag tror att jag är en positiv människa och ser positivt på saker och ting här i livet överlag. Det tror jag att man kan ha hjälp av i sådana här situationer, säger Cajtoft.

Under sin tidigare skadeperiod var målet att komma tillbaka till 2017 och sommarens U21-EM. Cajtoft tog sig tillbaka, fick en plats i laget och var en viktig pjäs i det svenska laget i Polen. Den här gången finns det inget specifikt datum eller turnering som pushar 24-åringen. I stället handlar det om den framtida karriären.

– Jag vill väldigt mycket med min fotboll. Det har jag alltid velat. Nu handlar det om att komma tillbaka och bli frisk och träna på. Man drivs hela tiden av utveckling och se hur bra man kan bli. Det är det jag jobbar för just nu, att bli så bra som möjligt, säger Cajtoft.

– Jag vill leva på fotbollen och hela tiden ta kliv i den biten. Det är det jag jobbar för just nu. Just nu handlar det om att bli så bra som möjligt i kroppen och sedan få njuta av att spela fotboll.

Ställer in säsongen

Efter skadan 2017 var förhoppningen av målvakten skulle kunna spela någon eller några matcher för sitt Jönköpings Södra under 2018. Men så blir det inte.

Cajtoft berättade i en intervju med fotbollskanalen.se att han i stället satsar på nästa säsong. En av anledningarna är att frakturen i knäskålen inte hunnit läka tillräckligt.

– Jag fick inget dåligt besked på någonting egentligen. Det var mer att jag har varit borta från det i åtta månader. Jag ska opereras en gång till. Då ska jag plocka ut ståltråden som jag har lindat kring knäskålen. Därefter så är det inte så många månader kvar. Säsongen är slut i början på november. Säg att jag kan börja trappa igång med träningen efter skadan i september. Det är för kort tid att få tillbaka alla styrka och funktion i knäet, säger Cajtoft.

Målvakten ska inom kort genomgå ytterligare en röntgen för att se om den ståltråd som är lindat runt knäskålen och fastspänd i lårmuskeln har gjort att frakturen läkt helt. Om så är fallet väntar en enkel operation där skrotet tas bort.

Ståltråden har bland annat gjort att Cajtoft inte kunnat jogga utan att ha ont i knäet.

– Man måste ta bort dem för att komma vidare. Men det är svårt att ta nästa steg eftersom det inte har läkt innan. Men det har inte blivit sämre. Allting har flutit på ändå, säger J-Södramålvakten.

Men trots att en viss del av träningen blivit lidande på grund av skadan har 24-åringen stundtals kört hårdare än sina lagkamrater.

– När man kör rehab tränar man nästan mer. Det blir ganska mycket dubbelpass för mig. Dagarna går åt till att träna, återhämta sig och sedan träna. Det blir dubbelpass många dagar i veckan, säger Cajtoft.