Det är i huset i Kråkeryd som Caroline Mannegren sköter sitt företag Threads by Caroline. I familjens allrum konstrueras mönster som sedan säljs världen över.

Det är nu ett och ett halvt år sedan hon startade företaget som erbjuder symönster till barnkläder.

Idén till företaget väcktes när Caroline väntade sitt andra barn. Hon hade ingen anställning att gå̊ tillbaka till och hittade inget nytt jobb att söka som stämde in mot hennes bakgrund.

– Då sa min man till mig att jag borde satsa på något som jag tycker är riktigt kul, säger Caroline Mannegren.

Sagt och gjort – Caroline gick en kurs i mönsterkonstruktion och sedan dess har passionen för sömnad drivit företag framåt.

Hennes första egendesignade mönster fick omedelbart positiv respons på Instagram och redan första dagen ramlade orderna in.

– I början hämtade jag mycket inspiration från mina barn och deras behov. Behövde de ett par leggings så sydde jag det.

Från Habo till Japan

I dag jobbar Caroline heltid med sitt företag och har återförsäljare i Sverige, Norge, England, Holland och så långt bort som i Japan.

Det som gör hennes mönster unika är de pedagogiska steg-för-steg-instruktionerna. Hon berättar att mönster vanligtvis kan vara svåra att tyda och att det i sin tur blir ett hinder som stoppar kreativitet.

– För mig är det viktigt att det ska vara smidigt och roligt. Jag håller mig borta från svåra ord. Vem som helst ska kunna sy efter mina mönster. Steget från att sy en dregglis till ett ytterplagg är inte så stort som många tror.

60 testsömmerskor

Det tar ett par månader att göra ett nytt mönster och just nu håller Caroline på med en kappa.

Det första steget i processen är att sy upp testplagg i olika storlekar. Vanligtvis börjar hon med att testa kläderna på sina egna barn. Därefter skickar hon ut en förfrågan till sina 60 testsömmerskor som då kan välja att sy upp plagget till sina barn. Man har då vanligtvis två veckor på sig och sedan får man återkomma till Caroline med feedback.

– Därefter gör jag eventuella justeringar och sedan är det klart.

– Det roligaste med det här företaget är just att ta fram nya designer. Men jag tycker även att det är kul att göra sömnadsbeskrivningen. Det bor nog en liten lärare inombords.

Vill bli nummer ett

Även om Caroline alltid har varit kreativ i någon form så hade hon i unga år ingen tanke på att starta ett eget företag inom textilbranschen. Efter gymnasiet flyttade hon till Göteborg där hon tog hon en masterexamen i mänskliga rättigheter.

Därefter flyttade hon tillbaka till Jönköping och hann med en projektanställning inom hållbarhet på Husqvarna innan hon gick hem på föräldraledighet med sin andra dotter.

– Det är svårt att hitta jobb inom det området här i lilla Jönköping, konstaterar hon.

Men nu är det alltså fullt fokus på det egna företaget och ambitionerna är höga.

– Inom ett år vill jag vara störst i Skandinavien inom branschen.

Hon drömmer även om fler anställda och en stor DIY-ateljé.

Relaterat till artikeln