Konsultbolaget Consid, med huvudkontor i Jönköping, tillkännagav för en tid sedan de tre nominerade till deras årliga utmärkelse Årets digitala influencer som delas ut på Considgalan i Stadshuset nästa lördag.

Reaktionerna kring en av de nominerade, Alexander Bard, har varit starka på grund av hans kvinnofientliga uttalanden. Amanda Oxell, grundare av Annonsrådet och digital strateg på Wavemaker. skrev en mycket kritisk krönika i tidningen Resume, en krönika som Consids vd Peter Hellgren sedan bemötte.

Nu har dock företaget dragit tillbaka nomineringen.

- Vi vill vara extremt tydliga i vår ståndpunkt säger Peter Hellgren i ett pressmeddelande och fortsätter:

– Som jag beskrev i mitt uttalande till Resumé är bakgrunden till nomineringen av Bard de många rätt han har haft i sina digitala och filosofiska trendspaningar under många år, och det är i just kontexten digital influencer han lyfts. De uttalanden som han gjort i samband med bland annat #metoo-kampanjen är ingenting som vi som bolag ställer oss bakom.

Två nominerade återstår

– I en bransch som vår är det extra viktigt att värna om jämställdheten då könsfördelningen är så pass sned. Vi driver en mängd initiativ för att värna jämställdheten, bland annat vårt kvinnliga nätverk Q Rendezvous. Vi ska vara ett jämlikt och jämställt företag där alla behandlas likvärdigt och respektfullt. Att många tolkat detta på motsatt vis i och med nomineringen av Bard är mycket olyckligt och jag vill än en gång å det tydligaste deklarera att vi på intet sätt ställer oss bakom någon form av förtryck, diskriminering eller trakasserier. Här vill vi vara extremt tydliga i vår ståndpunkt, menar Hellgren.

Frida Boisen och Per Holknekt står kvar som nominerade och en av dem kommer få ta emot utmärkelsen under Considgalan som går av stapeln i Stadshuset i Stockholm lördagen den 25 november.