Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Corona - så växlas beredskapen upp

Folkhälsomyndigheten har höjt risken för smittspridning från låg till måttlig. Vad innebär det för kommunens beredskap och hur jobbar Regionen just nu? – Nu tar vi höjd för detta, säger Göran Melin biträdande räddningschef Jönköpings kommun.

Folkhälsomyndigheten skriver på sin hemsida att "Risken för att upptäcka nya fall i Sverige bedöms nu som mycket hög, och risken för allmän spridning i landet bedöms som måttlig."

Strax över 90000 personer i 65 länder är smittade varav 80000 i Kina där nästan alla av de 3000 som avlidit finns.

WHO har beslutat att det officiella namnet för sjukdomen som orsakas av det nya coronaviruset ska vara covid-19. Covid-19 står för coronavirus disease 2019

Kommunen växlar upp arbetet

Göran Melin, biträdande räddningschef Jönköpings kommun, berättar att man vid möten i veckan har växlat upp arbetet och tittar på vad som alltid måste fungera i verksamheterna och identifierar vad det är.

– Nu tittar varje förvaltning över sin verksamhet och funderar över vad för verksamhet som kan vänta och vilken verksamhet som absolut alltid måste vara igång, den så kallade samhällsviktiga verksamheten. Där fokuserar varje förvaltning nu, säger Göran Melin.

Det kan finnas många skäl till att samhällsviktig verksamhet kan störas som vi extrem kyla, el-bortfall eller värmeböljor. Göran Melin säger att kartläggningen har varit bra kring detta redan innan Coronasmittan dök upp.

– Men det är det vi höjer beredskapen inför nu. Vi har ju med oss erfarenheter av hur samhället kan drabbas till exempel som vid stormen Gudrun eller den extrema torkan sommaren 2018. Nu tar vi höjd för detta, säger Göran Melin.

Sjukdom på arbetsplatsen eller i skolan

En del i beredskapshöjningen rör vad som händer om en fjärdedel av personalen är borta på grund av sjukdom. Eller hur man ska agera om en elev eller medarbetare i skolan varit i riskområden.

– Vi säger inte att så många som en fjärdedel kommer bli sjuka men det är den planeringen vi utgår ifrån. Folkhälsomyndigheten har gått ut med att man ska se över de planer man har om vad man ska göra när många har blivit sjuka samtidigt. Corona är just nu inte en pandemi men vi gör förberedelserna, säger Göran Melin.

Fanns samma beredskap vid svininfluensan?

– 2009 var senaste gången vi gjorde den här genomgången av våra pandemiplanerna och arbetet såg likartat ut då, säger Göran Melin.

Samverkar med regionen

F-samverkan är en regional inriktning och samordningsfunktion -en överenskommelse om gemensamma grunder vid hantering av samhällsstörningar. Ett samarbetet mellan myndigheter,samverkande organisationer samt företag för att stärka samhällets beredskap före, under och efter en samhällsstörning.

Det arbetet startade den 31 januari när det första fallet i landet inträffade just i Jönköping och sedan den 10 februari växlades det arbetet upp.

I det regionala samarbetet har vi nära samarbete med smittskyddsläkaren och skolläkarna har daglig kontakt med smittskyddsläkaren, säger Göran Melin.

Regionen startar epidemigrupp

Enligt en epidemiplan ska regionen, när det sker ett större utbrott av smittsam sjukdom, tillsätta en epidemigrupp som har till uppgift att inrikta och samordna regionens resurser så att vården kan ta hand om smittade på ett bra sätt.

– Enligt planen ska den tillsättas tidigt så det betyder inte att sjukvårdens resurser är otillräckliga när det görs. I epidemigruppen just nu finns företrädare från olika områden inom regionen och uppgiften är göra en plan för hur sjukvården ska organiseras för att kunna ta hand om smittade, säger beredskapschef Caroline Cherfan.

Blir utvecklingen sådan att man får ett ökat antal smittade kan man behöva ställa in planerade åtgärder för att frigöra personal.

– Personalen som jobbar måste också känna sig trygga i planeringen. Troligen kommer gruppen att behöva finnas över lite längre tid, men det beror på hur läget utvecklas, säger beredskapschef Caroline Cherfan.

Vad händer framåt? Hur följer man läget?

– Läget gällande smittan följs kontinuerligt av smittskyddsläkare.

Se filmen: Så här jobbar infektionskliniken.