Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Covid-19: ”Vi kommer att se en brantare kurva”

 
Coronaviruset 2020
Visa alla artiklar

– Vi har hållit på i fyra-fem veckor nu och så här långt har vi klarat av det bra. Men framför oss har vi en tuff period och vi räknar också med att vi kommer se en brantare kurva då fler insjuknar i covid-19.

Det sa socialdirektör Stefan Österström under den presskonferens om Jönköpings kommun hade under onsdagen.

– Allt pekar på att fler kommer att bli sjuka. Det kommer att innebära en extra ansträngning men vi har rustat oss för ytterligare åtgärder. Det är mer personal på väg in, rekryteringen skyndas på och jag är övertygad om att vi kommer att klara det här också.

Annars präglades presskonferensen mycket om det som har varit. Stadsdirektör Johan Fritz slog fast att läget är detsamma idag som det var förra veckan.

– De kommunala verksamheterna fungerar, inte minst inom vår äldreomsorg. Vi är förberedda på att snabbt kunna ställa om och flytta om det skulle behövas. Vi har redan nyrekryterad personal igång, vi håller på att snabbutbilda fler för att de direkt ska kunna gå in och jobba, framförallt i omsorgsverksamheten.

Tuff månad

– Samtidigt så ser vi att vi har en tuff månad framför oss. Det kommer förmodligen att bli ännu tuffare än vad vi har haft det så här långt. Men vi är förberedda.

Stefan Österström tittade både bakåt och framåt.

– Nu har vi haft den här pandemin i fyra-fem veckor och vi ser att vi har ett högre sjuktal bland personalen än vad vi brukar ha. Men det är inte anmärkningsvärt högt.

– Samtidigt har vi infört flera försiktighetsåtgärder. Mer skyddsutrustning, fler hygienartiklar, vi jobbar med smittspårning och annat, allt för att hindra att smittan sprids vidare.