Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Klart - då faller domen i Gicamålet

Artikel 42 av 46
Mordet på EU-migranten
Visa alla artiklar

Rättegången i Göta hovrätt mot de båda tonåringarna som misstänks för inblandning i EU-migranten Gheorghe "Gica” Hortolomei-Lupuska avslutades under onsdagen.

Förhandlingarna har varit uppsatta till fyra dagar i hovrätten, men man hade även morgondagen (torsdag) att tillgå som reservdag.

En 17-åring har stått inför rätta bakom lykta dörrar, medan man fört en bevistalan mot en 14-åring.

Göta hovrätt meddelar nu att man kommer att avkunna dom i det så kallade Huskvarnamålet fredagen den 5 april.

Kammaråklagare Linda Schön yrkade i hovrätten, precis som i tingsrättten, att 17-åringen ska dömas för mord.

Rättegången inleddes i hovrätten i början av mars då Linda Schön la fram ny bevisning, en bevisning som man hoppades skulle räcka till ett hårdare straff mot 17-åringen.

Det var i augusti förra året som den hemlöse EU-migranten "Gica” hittades död i Smedbyparken i Huskvarna.

Två pojkar greps

Till en början trodde inte polisen att det handlade om något brott, men det stod klart ganska snart att ”Gica” inte hade dött av naturliga orsaker.

Två pojkar, då 14 och 16 år gamla greps och den äldre av dem ställdes senare inför rätta i Jönköpings tingsrätt.

Kammaråklagare Linda Schön yrkade att 17-åringen skulle dömas för mord till sluten ungdomsvård i tre år, men tingsrätten gick på en annan linje och ansåg att bevisningen inte räckte till för en morddom. Istället dömdes pojken för grov misshandel och ofredande till sluten ungdomsvård i fem månader.

Domen överklagades av Linda Schön till hovrätten.

- Vi är lyhörda till vad tingsrätten har kommit fram till, men vi delar inte uppfattningen om alternativa förövare. Vi har tittat på om vi kan lyfta fram något annat. Det har kommit information från allmänheten och media som ska dokumenteras, sade Linda Schön då.