Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De kan avgöra vilka som får makten

 
Valet 2018
Visa alla artiklar

I kväll hålls ett viktigt möte med anledning av det kommande styret i Jönköpings kommun. Det är Liberalerna som håller ett medlemsmöte på grund av förhandlingsläget.

Centerpartiet har tidigare gått ut och meddelat att de vill bilda en politisk ledning tillsammans med Liberalerna, Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Det var ett utspel som chockade och överraskade allianskollegan Liberalerna. I kväll ska Liberalerna hålla ett medlemsmöte på grund av förhandlingsläget och då återstår att se om partiet nappar på Centerpartiets förslag på styre.

– Ja, det stämmer att vi har ett medlemsmöte i kväll på grund av förhandlingsläget, säger Angela Hafström (L) till Jnytt.

Liberalerna kan avgöra

Socialdemokraterna, som skulle vara det största partiet i den nya mittenkoalitionen, har tidigare sagt att man ser positivt på ett blocköverskridande samarbete. Miljöpartiet har också sagt sig vara öppna för att prata om ett styre över blockgränsen, så det tycks alltså vara så att bollen ligger hos Liberalerna.

I kväll kan Liberalerna alltså besluta vilken konstellation partiet ska stödja.

”Olika lösningar”

David Gerson, Liberalernas förstanamn på listan är försiktig med att uttala sig kring hur de tänker sig ett styre förrän kvällens möte har varit.

– Vi har diskuterat många olika lösningar som kan bidra till ett majoritetsstyre. Det känns lite jobbigt att alla andra partier pratar om Liberalerna i stället för att prata med oss själva. Det har varit så ända sedan valet att andra partiföreträdare diskuterat Liberalernas inställning, men vi vill med det här mötet ta våra egna beslut. Det här är ett väldigt komplicerat läge, och därför vill vi ta diskussionen med våra medlemmar innan vi går ut i media och uttalar oss, säger David Gerson.

Inget samarbete med SD och V

Han förklarar att det är partiets förhandlare som kallat till medlemsmötet för att de ska diskutera ett par olika alternativ när det gäller styret.

– Om vi kommer fram till ett beslut i kväll så kommer vi att meddela det, säger David Gerson, som inte vill gå in på vilka olika slags lösningar på styre som Liberalerna kommer att diskutera på mötet.

Sedan tidigare har Liberalerna dock stängt dörren för samarbete med Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet, något som de står fast vid.

– Vi är ett litet parti så vi kan inte bilda majoritet själva och därför måste vi titta på andra lösningar. Sedan valet har våra tre förhandlare dels tagit egna initiativ att prata med andra partier och dels pratat med de partier som velat prata med oss. Nu är det dags för oss internt att prata om hur vi tänker oss ett majoritetsstyre, säger David Gerson.