Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dags att vi sätter ned foten

Dags att vi konsumenter sätter ned foten och står upp för våra pengar!

Söndag 15 mars är internationella konsumentdagen. Vi ser det som ett bra tillfälle att påminna om det ansvar och den makt vi har som konsumenter.

Vi bär ett stort ansvar när det kommer till vad marknaden kan erbjuda. Vi kontrollerar efterfrågan och genom aktiva val kan vi tvinga producenter att bättra sig. När ett klipp med sjuka mjölkkor tvingar Sveriges största mejeriföretag att genomföra förändringar visar det tydligt vilken makt vi konsumenter besitter.

Detta är en makt vi tyvärr inte använder oss av tillräckligt ofta. Vi är bekväma och gillar när saker är billiga och inte gör alltför stora hål i plånboken. Smyghöjningar av priser, fuska med kvalitén och förändring av innehållet i förpackningar är något som förekommer allt för ofta. Nyligen gick Livsmedelsverket ut och konstaterade att 17 av 21 olivoljor inte uppfyller kvalitetskraven - några var så dåliga att de inte lämpade sig för mänsklig konsumtion. Få har undgått att vissa kaffepaket inte längre innehåller det halvkilo vi är vana vid och så kallade krympflation breder ut sig. Föreningen ”Råd och Rön” har fått in hundratals exempel på smyghöjningar.

Det är självklart upp till varje företagare att själv bestämma priset på sina varor, men genvägar och när priserna inte står i proportion till innehållet behöver vi konsumenter säga ifrån. Knepen är många, matförpackningar som krymper, oproportionerliga prishöjningar och luft i påsar är saker vi alla är bekanta med.

Detta drabbar också de konsumenter som redan idag har svårare att tillgodogöra sig information, äldre, nyanlända och synskadade påverkas. Att snåla och försöka spara ören på marginalen genom att lura och vilseleda äldre och redan utsatta grupper är vare sig schysst eller rättvist. Tydlighet ska vara ledordet i dessa sammanhang, ge alla konsumenter schyssta förutsättningar och möjlighet att fatta välgrundade beslut.

Det är genom information, öppenhet och transparens vi bygger ett rättvist samhälle. Ett samhälle där litar på varandra och tar ett gemensamt ansvar för allas bästa. Det är så vi hjälper miljön, hjälper det lokala näringslivet och skapar förutsättningar för en ljusare framtid.

Angelica Lundberg (SD) Riksdagsledamot i Civilutskottet och ansvarig för konsumentfrågor

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel