Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dåligt brandskydd i kommunens radhus

Räddningstjänsten i Jönköping arbetar just nu med ett förebyggande projekt där de tittar på brandskyddet i radhus inom kommunen. Totalt handlar det om 600 radhus där brandskyddet bedöms som dåligt.

Flera omfattande radhusbränder har inträffat på olika platser runt om i Sverige. Även Jönköping har drabbats och därför vill Räddningstjänsten i kommunen nu förebygga problemet.

- Vi har fått vetskap om att vi har ett antal radhuslängor i kommunen där vi har ett bristande brandskydd och därför känner vi att det är dags att ta tag i detta. Det är både för personsäkerhet och egendomsskydd, säger Josefin Strand, brandinspektör vid Räddningstjänsten i Jönköping.

Det är främst vindarna som utgör ett hot då de ofta har ett otillräckligt brandskydd som tillåter branden att sprida sig. På så vis kan en radhuslänga vara övertänd på tre minuter.

Brandingenjören Henric Dovrén menar att det finns flera orsaker till att så många radhus har ett bristande brandskydd.

- Dels kan det vara att det är byggfusk helt enkelt, att man inte kostade på att bygga som man skulle göra. Sen har det även funnits feltänk i branschen, säger han.

600 radhus har bristande brandskydd

I Jönköpings kommun har man identifierat 600 radhus som har ett bristande brandskydd. En gemensam nämnare är att de har öppna vindar eller ventilerande brandfötter som gör att branden kan sprida sig via dem till radhuset bredvid.

- Man påverkas rätt mycket av sina grannar här. Det kan gå väldigt fort. Då är det viktigt att man har ett skydd så att vi kan göra en bra insats och så det inte blir så stora skador, säger Strand.

Räddningstjänsten kommer nu att genomföra tillsynsbesök i de 600 radhus som omfattas av projektet. Därefter kommer beslut att fattas om vilka radhus som har bristande brandskydd. Bristerna ska åtgärdas inom ett år.

Se filmen där brandinspektör Josefin Strand berättar om radhusprojektet.