Det är Camilla Windhart, Lina Johansson, Hanna Hausmanis, Martin Wipa och Daniel Gebhart som genom föreningen Sköra Hjärtan som står bakom det stora discot som varje år lockar hundratals barn och föräldrar.

Discot Dansa för små hjärtan är ett av de arrangemang som genomförs under februari månad, vilken har blivit utsedd till alla barnhjärtans månad.

– Discot började som en ganska liten grej som har växt med åren. Förra året blev det ganska stort. Nu i år tror jag att det kommer bli ännu bättre, säger Windhart.

Under evenemanget får barnen förutom sång och dans även möjlighet att bland annat fika, träffa sagofigurer från filmer som Frost och vinna priser på ett lotteri.

En rad företag har varit med och skänkt leksaker eller andra saker för att discot ska kunna bli av.

– Vi har utnyttjat att vi har mycket kontakter runt om i stan, säger Hausmanis.

Bland annat kommer superettanklubben Jönköpings Södra att bidra till lotteriet.

– J-Södra kommer ge oss ett jättefint paket där barnen som vinner lotteriet får träffa spelarna på en träning, få autografer och även vara med på en match. Det tycker vi är jättekul, säger Windhart.

Sedan starten 2015 har föreningen samlat ihop totalt 97 000 kronor som donerats till Hjärt- och lungfonden och varit öronmärkta för forskningen kring barnhjärtan.

Personerna i föreningen tar inte ut någon lön. Pengarna går i stället oavkortat till forskningen.

– Vi vill inte behöva betala för någonting eftersom vi vill att alla pengar som kommer in ska gå till forskningen. Vi hade kunnat ha lite kapital att köpa saker men vi vill inte gå åt det hållet, säger Johansson.

Idén till föreningen kom från Windhart vars förstfödde son Otis föddes med ett halv hjärta. Windhart ville då hjälpa till att stötta forskningen ytterligare genom att samla in pengar via det nu populära discot.

Camilla Windharts son Otis föddes med ett halvt hjärta.

Foto Privat

Men även om föreningen samlat in nästan 100 000 kronor och många företag och organisationer har varit med och stöttat har det inte varit en lätt resa.

Sköra Hjärtan måste bland annat varje år se till att få en lokal, ordna priser till lotteriet och jobba hårt för att se till att discot kan arrangeras.

Förhoppningen är att föreningen ska fortsätta växa och bidra till forskningen under en lång tid framöver.

– Jag hoppas att det blir ett fast event så att vi vet att det händer varje år, säger Windhart.

Relaterat till artikeln