Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jönköping kan få prestigefyllt pris

Jönköping kan vinna pris för årets bästa samhällsplanering. Staden är nominerad till Planpriset för den framväxande stadsdelen Munksjöstaden och konkurrerar nu med tre andra kommuner.

– Sveriges Arkitekter delar ut Planpriset för att sprida kommunernas goda exempel när de gör stadsbyggnadsteorierna till praktisk verklighet. Priset ska också stimulera dem att testa nya modeller som underlättar övergången till framtidens hållbara samhälle, säger Tobias Olsson, förbundsdirektör för Sveriges Arkitekter, i ett pressmeddelande.

Cirka 40 förslag

Sedan i somras har jurymedlemmarna arbetat med de cirka 40 förslag som kommit in. De valde ut ett 20-tal att fördjupa sig i och nu är det alltså nere på fyra förslag.

Den fördjupade översiktsplanen för Munksjöstaden ger mål för arkitektur och hållbarhet när Munksjö fabriksområde byggs om till stadsdel. En ny station för snabbtåg väntas öppna möjligheten att expandera staden runt Munksjön.

Enligt juryn präglas arbetssättet av målmedvetenhet och förmåga att skapa samsyn kring visionen hos aktörerna.

– Vi har haft en hög målmedvetenhet och förmåga att skapa samsyn bland många aktörer kring den långsiktiga visionen av stadsutvecklingen runt Munksjön, säger Katarina Bröms, stadsbyggnadsdirektör på Jönköpings kommun, i ett pressmeddelande.

Göra stränderna tillgängliga

Stadsbyggnadsvisionens strategi bygger på omvandling av industriområden till bostäder, kontor och verksamheter och att göra stränderna tillgängliga för alla som bor och vistas i Jönköping.

Katarina Bröms tror att Jönköping blivit nominerade på grund av det gedigna arbete de gjort och som de kommit en bra bit i förverkligandet av.

Bengt Mattias Carlsson, stadsarkitekt, säger i pressmeddelandet att Jönköping sticker ut nationellt då de tagit ett långsiktigt grepp om ett stort område för att bygga vidare på innerstaden. Han berättar att det något som lockade dit honom och att han ser fram emot att ta nästa steg i visionsarbetet för Jönköpings utveckling.

Avslöjas 19 mars

Förutom Munksjöstaden i Jönköping är stadsdelen Backa i Göteborg, en detaljplan för Sege park i Malmö och ett arkitekturprogram för Linköpings innerstad nominerade till priset. Vem som vinner Planpriset kommer att avslöjas på Arkitekturgalan den 19 mars.

– Årets nominerade har ett stort hållbarhetsfokus. De visar hur social, ekonomisk och ekologisk hållbarhet hör ihop och hur de kan uppnå större effekt när de samverkar. God samordning och samverkan mellan aktörerna gör också att man kan nå betydligt längre, säger Birgitta Lööf, arkitekt SAR/MSA och juryns ordförande, i pressmeddelandet.