Musikhjälpen 2018 samlar in pengar enligt temat ”Alla har rätt att funka olika”, för att lyfta människor med funktionsvariationer.

Den 10 december inleds årets upplaga av programmet som sänds i SVT och Sveriges Radio. Som Jnytt har berättat om tidigare arrangeras Spelhjälpen i Jönköping innan dess. Under fem dagar, 4–8 december, kommer de tre programledarna Andreas Westman, Alexandra Östhed och Eddie Wheeler låsa in sig i en bur för att spela musik, bjuda in till samtal och arrangera tävlingar. De insamlade pengarna kommer skänkas till Musikhjälpen när veckan är slut.

– Buren är cirka 25 kvadratmeter stor så det kommer bli trångt. Tanken är att det ska flöda folk här, så att det inte blir någon stel radiostudio. Jag skulle bland annat vilja få in ett luciatåg på 40 stycken barn. Det tycker jag skulle vara riktigt häftigt, säger Andreas Westman.

Programledarna kommer att kicka igång samt avsluta programmet tillsammans och däremellan kommer de gå omlott. Spelhjälpen kommer livesändas på Youtube, Facebook, Twitch och LokalTV. Den som vill kan titta och delta i livesändningen i glasburen på Hovrättstorget. Det är företaget Bitemind, som tidigare gjort Musikhjälpen i Gislaved, som står för sändningen i Jönköping.

– Målet är att få det så likt den vanliga Musikhjälpen som möjligt – att man verkligen ska vara helt inlåst. Just toalettbesöken är det enda vi behöver fuska med. Men nästa år får vi köra all in, säger Westman.

Han berättar att det ligger ett gediget jobb bakom initiativet.

– Det har varit många stressiga nätter, men nu är det mesta på plats. Och det är ju inte meningen att allt ska vara helt klart den första dagen. Vi ska ju faktiskt vara här i fem dagar. Jag tänker att det kommer vara perfekt när vi går ut härifrån om fem dygn.

Alexandra Östhed är en av programledarna till Spelhjälpen i Jönköping.

Foto Alexandra Locking

Alexandra Östhed kommer att rodda det första nattpasset.

–Jag är lagerarbetare så jag är van vid att jobba på nätterna. Däremot kommer jag förmodligen råka göra något dumt med tekniken – som att spilla ut kaffe eller liknande, säger hon och tillägger:

– Det är ju några timmar som man ska hålla igång. Men jag får väl googla ”topics to talk about” i värsta fall om det blir stelt.

– Jag tror inte att just samtalsämnen kommer bli något problem för dig, säger Eddie Wheeler och skrattar.

Han är artist från Göteborg med erfarenhet av en funktionsvariation. Till veckan har han fixat en hel busslast med artister från Göteborg.

– En sak som ska bli extra kul är att Glenn Udéhn kommer hit och spelar solo. Han är Göteborgs nya pop-hopp. Det ska även bli spännande att få hit Pär Stjärnberg –Göteborgs egen Uppfinnare-Jocke – som bygger motorcyklar för rullstolsbundna personer. Det ska bli intressant att få reda på hur sjutton det kan fungera, säger han.

Föreningar, privatpersoner och företag har möjlighet att delta i insamlingen på Hovrättstorget.

Foto Alexandra Locking

Vill väcka debatt

Med sin egen medverkan ser Eddie Wheeler fram emot att väcka debatten och tankar kring funktionsvariationer hos gemene man.

– Det är långt ifrån att alla kan ta del av samhället till hundra procent om man sitter i rullstol. Här ryggar vi inte tillbaka för några frågor. Pengarna som samlas in är en fantastisk bonus, säger han.

Vad är era förväntningar inför initiativet?

–Jag har ingen aning vad man ska förvänta sig. Jag vill bara få igång det här nu och se vad som kan hända. Men jag tror jättemycket på Jönköping, säger Westman.

Kommer ni tillbaka nästa år?

– Självklart kommer vi tillbaka nästa år.

Relaterat till artikeln