Annons

Annons

Annons

Jönköping

Därför promenerar Sven Rydell gärna på stan

När Sven Rydell kom tillbaka till Jönköping efter 21 år i Stockholm och Tranås hade hans gamla hemstad genomgått en enorm förändring.

-Vi måste hålla vårt samhälle flytande och se till att vi kan gynna handeln men utan att behöva trängas och stå inpå varandra. Just på det sättet har vår stadskärna en otroligt viktig roll, säger Sven Rydell, tillförordnad vd på Jönköping City.

-Jag tror att det är lätt att glömma bort vilken stor förändring Jönköping har varit med om, säger Sven Rydell, tillförordnad vd för Jönköpings City.

Den stad som han lämnade bakom sig på 90-talet hade av tradition satt Munksjön i skamvrån men det Jönköping som han kom tillbaka till lät sjön vara en del av Citys vardagsrum. Det som var en grusparkering och en ogästvänlig sjökant är nu en av stadens kronjuveler med sitt södervända läge som bjuder in till soliga uteserveringar och spännande aktiviteter.

Annons

-På den här sidan av staden har vi haft Swimrun, IronMan och mycket annat. Många av fastigheterna huserar alltifrån kontor till restauranger och handel till bostäder. Det är så den moderna staden planeras och byggs, säger han.

Annons

Sven poängterar att i framtidens city går flera verksamheter hand i hand

-Handel, bostäder och restauranger är naturliga byggstenar i vilken stad som helst men i vårt unika city ligger också högskolan med 12 000 studenter mitt i staden. Vi har ett enormt idrottshus, en bio, flera kyrkor, mängder av kontor och ett stadsbibliotek. Samtidigt är Jönköping ett kommunikationsnav. En otrolig mängd människor passerar Jönköping varje dag.

Mer om Jönköping City

-Stanna gärna till utanför butiken och bli inspirerad, säger Ida Sandahl på Mimosa City, Lantmätargränd 16.
-Både pocketböcker och sällskapsspel är bra tidsfördriv. Så se till att du har minst en bra bok och ett trevligt spel, säger Per Beverin på akademibokhandeln, Östra Storgatan 28.
-Jag skulle vilja uppmana folk att köpa presenter nu när det kan vara svårt att träffas. Se då gärna till att också handla lokalt och hållbart, säger Anne Helmer Smedmark på Så in i Norden, Smedjegatan 15.
-Skäm bort dig själv eller någon annan som behöver det i dessa tider. Vi har presenter och behandlingar som gör alla glada, säger Lena Hallbäck-Olofsson på Hudoteket, Östra Storgatan 6.

Tryggt i otrygga tider

Just den här våren känns det som om vi lever mitt i ett kapitel i en framtida historiebok då företagare och invånare ställs på prov mitt i en global pandemi. Men Sven manar till lugn och förnuft.

Annons

Annons

-Vi får alla tänka om just nu. Vi måste hålla vårt samhälle flytande och se till att vi kan gynna handeln men utan att behöva trängas och stå inpå varandra. Just på det sättet har vår stadskärna en otroligt viktig roll, säger Sven.

Våren är här vilket bjuder in till möjligheter, menar han.

-Vi har nu låtit företagarna flytta ut mer av sin verksamhet på gatorna. På så sätt behöver den som vill ta en promenad inte ens gå in i butikerna för att låta sig bli inspirerade av all den handel Jönköping City erbjuder.

-Man måste ha ett par dressade sneakers när man går på stan i vår. De är både bekväma för långpromenaden och snygga, säger Annika Svensson som är tillbaka som ägare på Scorett City, Östra Storgatan 27.
-Vi har öppet som vanligt i ovanliga tider. På Hemma hittar du god mat att äta både hos oss och hemma, hälsar Fredrik Brännström på Restaurang Hemma, Smedjegatan 36.

Marknadskänsla på stan

Han brukar själv promenera på stan på helgerna och njuta av den levande stadskärnan Jönköping erbjuder.

-Jag tycker det är marknadskänsla i city nu när handeln har fått flytta ut delar av sin verksamhet på gågatorna. Det är väldigt roligt att se att många väljer att fika och handla på ett ansvarsfullt sätt. Många restauranger är fortfarande öppna och man kan själv välja om man vill äta på plats eller ta med sig hem, säger Sven som själv gärna gör både och.

Stadens caféer och restauranger ser till att distansera sina gäster för att skapa en bra miljö. I butikerna rengörs ytor och innehavarna arbetar hårt med att hålla lokalerna trygga. De duktiga handlarna har tillsammans med ansvarstagande kunder hållit city levande, menar Sven.

Annons

-Jag är stolt över vår stad och hur vi har hanterat krisen. Jönköping har en enorm potential och jag är helt säker på att vi på City tillsammans med näringsidkare och invånare kommer kunna fortsätta förädla stadskärnan och skapa ett ännu mer levande Jönköping.

Annons

-Passa på att fräscha upp barnrummet eller att köpa härliga presenter till nära och kära, säger Linnéa Westergren på Katani, Barnarpsgatan 14.
-Hos oss kan du som tillhör riskgruppen handla själv i butiken under särskilda tider, ring bara butiken så löser vi det. Jag tycker att alla borde ha en overshirt i vår. Den är som en kombination av skjorta, kavaj och tröja, säger Jan Karlsson på Rundquist & Zälle, Barnarpsgatan 7.

Läs mer om våren i city

Annons

Annons

Till toppen av sidan